/ ThinkStock/Getty Images
Голям телекомуникационен срив засегна Холандия. Блокираха мрежите на мобилните телефони и спря мобилният интернет, съобщи Би Би Си.

В продължение на 4 часа в понеделник нямаше услуга от националния телеком Royal KPN, като срива засегна и по-малки доставчици.

Телефоните за спешна помощ в цялата страна спряха да работят, бяха засегнати дори стационарните телефони в мрежата на Royal KPN.

От компанията заявиха, че все още разследват какви са причините за големия срив, но не смятат, че са жертва на хакерска атака.

"Нямаме основания да подозираме хакване, а следим за това 24 часа в денонощието", казаха от Royal KPN.

Директорът на компанията коментира, че системата им има поддържащ режим, който да се включи при авария. По някаква причина, обаче, този режим не се е задействал.

Властите в редица градове изпратиха допълнителни полицейски патрули по улиците, докато продължаваше комуникационното затъмнение.

Граждани възнегодуваха, след като на опит да се свържат със спешния телефон 112, били препратени към телефона в редакцията на вестник Де Телеграф.

Малко по-късно това препращане беше прекратено и министърът на правосъдието каза, че се е свързал с Де Телеграф, за да ги извести как се е стигнало до там, че техният номер да бъде даван вместо 112.

При подобен срив през 2012 г. имаше и два смъртни случая, припомня ДПА.
БТА, БГНЕС