/ iStock/Getty Images
Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО следващата година ще бъде в Брюксел, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той поясни, че обичаят предвижда свикване на среща на върха на алианса, когато САЩ изберат нов президент. По неговите думи новоизбраният президент Джо Байдън е известен с подкрепата си за НАТО. Столтенберг добави, че може да се очаква и новото ръководство във Вашингтон да поддържа настояването от ерата на президента Барак Обама за справедлива подялба на разноските в пакта.

Очаквам САЩ да запазят войските си в Европа, след десетократното съкращение на силите в края на миналия век, сега отново се наблюдава увеличаване на американското военно присъствие на континента, посочи генералният секретар. Присъствието ще остане значително, независимо от обявените намерения сили на САЩ да бъдат разместени в европейските граници, допълни той.

Турция много помогна в борбата с "Ислямска държава", подслони много мигранти, но НАТО възрази срещу въоръжаването с руските ракети С-400. Важно е да останем заедно, ще продължим да взимаме решенията си с единодушие, но ще преценим как по-лесно и бързо да приемаме решения, заяви генералният секретар.
БТА