Сред отвлечените в Славянск наблюдатели от ОССЕ няма български граждани
Сред отвлечените в Славянск наблюдатели от ОССЕ няма български граждани / снимка: БГНЕС, архив

Вече цяло денонощие остава неизвестна съдбата на група наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те бяха задържани в размирния украински град Славянск. Знае се, че със сигурност сред тях няма български гражданин, предава Нова телевизия.

Армията и Националната гвардия на Украйна не са в Славянск. След началото на Великденската операция, наричана от официален Киев антитерористична, сега военните са на 40 километра и изчакват. Местната милиция, опълчението на провъзгласената тук Донецка народна република и новия народен кмет Вячеслав Панамарьов контролират града. Именно хората около него са взели решението вчера, за задържане на пристигналата делегация на ОССЕ.

„У тях бяха открити компрометиращи материали на националната гвардия на Украйна. Ние се усъмнихме на какво основание мирни хора имат достъп до военна информация", коментира Стела Хорошева от Координационния център на Славянск.

Сред тях няма българи, категорично е Външното министерство в София, но Хорошева отказва подробности за националността и броя на задържаните.

Освен кметството, над което се вее не украински, а руски флаг, блокирана с барикади е и сградата на службата за сигурност.

В Славянск отдават последна почит на поредната жертва на конфликта от последните седмици. Загиналият 22-годишен Александър Лубенец. Момчето е убито от снайперист, докато се прибирало у дома от барикада - портрета му, заедно с другите загинали е на паметника на Ленин. Опелото е в църквата.

Източник: NovaNews.bg