Според Далай Лама Китай подготвял заговор да го отрови
Според Далай Лама Китай подготвял заговор да го отрови / снимка: Reuters

Духовният водач на Тибет Далай Лама се опасява, че Китай е подготвял заговор за убийството му, обучавайки агентки, които да го отровят, съобщава британският вестник "Сънди телеграф", цитиран от Ройтерс.

Китай управлява Тибет от 1950 г. и китайските власти нееднократно са обвинявали живеещите в изгнание тибетци, включително Далай Лама, че подстрекават към недоволство населението на областта.

Духовният лидер на Тибет живее от 1959 г. в Индия, където бяга след неуспешно въстание. Миналата година той бил предупреден, че китайски агентки били обучавани да го убият. Далай лама подчертава, че не е 100 процента сигурен дали информацията е вярна, тъй като няма как да бъде засечена чрез друг източник.

Ройтерс припомня, че напоследък в Тибет зачестиха самозапалванията на монаси в знак на протест срещу китайското правителство, като в отговор властите в Пекин наредиха затягане на мерките за сигурност.

76-годишният Далай Лама, Нобелов лауреат за мир, ще получи в понеделник в катедралата "Сейнт Пол" наградата "Темпълтън" на стойност 1,7 милиона долара за дейността си в утвърждаването на духовното измерение на живота. Наградата "Темпълтън" се присъжда за значителен принос в утвърждаването на тезата, че в основата на живота стои не друго, а духовното измерение. За такъв принос се признават както достигнати дълбоки прозрения и направени открития, така и дългогодишна дейност и практическа работа в тази насока. Тя е основана 1972 г. от вече покойния сър Джон Темпълтън.