Според Барак Обама светът завижда на САЩ
Според Барак Обама светът завижда на САЩ / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че другите страни завиждат на САЩ, предаде Франс прес. В обръщение към американците по повод националния празник - Деня на независимостта, Обама подчерта, че САЩ си остават образец за демокрация и общество за останалата част на света.

"Преди 238 години нашите основатели се събраха във Филаделфия, за да поставят началото на американския експеримент. Тези патриоти се обединиха около една проста истина - че всички ние сме равни, че Създателят е дал на всички определени неотменими права и сред тях са правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие", каза Обама.

"Това убеждение ни помогна да изградим нашата демокрация, която е най-силната в света, нашата средна класа, която е най-голямата в света, и нашата армия, която е най-могъщата в света", подчерта Обама. "Днес в света няма страна, която с готовност не би си разменила местата със САЩ", допълни президентът.

В края на изявлението си Обама се пошегува с вратаря на американския национален отбор по футбол Тим Хауърд, чието представяне на осминафиналите на Мондиала срещу Белгия беше определено в САЩ като историческо, въпреки че американският отбор бе елиминиран. "Знам, че на сайта на Белия дом има петиция за назначаване на Тим Хауърд за следващ американски министър на отбраната. Ако мястото се освободи, ще си помисля по въпроса", каза Обама.

Източник: БТА