Сомалийските пирати освободиха белгийския кораб Помпей
Сомалийските пирати освободиха белгийския кораб Помпей / снимка: БГНЕС

Сомалийски пирати освободиха отвлечения преди два месеца белгийския кораб "Помпей" и 10-членния му екипаж, съобщиха белгийските власти, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес.

Моряците на "Помпей" били в добро здравословно състояние. За момента няма информация дали е бил платен откуп. Според белгийския министър на отбраната Питер де Крем, цитиран от Асошиейтед прес, пиратите поискали за кораба откуп в размер на 8 милиона долара.

Плавателният съд и 10-членният му екипаж, състоящ се от двама белгийци, холандец, трима филипинци и четирима хървати, беше отвлечен на 18 април на неколкостотин километра от Сейшелските острови на път за Южна Африка, припомни АП.

Въпреки изпращането на международни военноморски патрули, пиратите продължават да нападат кораби в Аденския залив и във водите на Сомалия. Базираното в Лондон Международното бюро по корабоплаване заяви, че напоследък действията на морските разбойници са били затруднени от сезонните мусони и че се очаква относителното затишие да продължи поне до края на август, когато времето обикновено се оправя, отбеляза АП.