Социалистите на път да получат мнозинство във френския парламент
Социалистите на път да получат мнозинство във френския парламент / снимка: Reuters

Френските социалисти на новоизбрания президент Франсоа Оланд и техните съюзници водят на първия тур на парламентарните избори във Франция и са на път да получат абсолютно мнозинство в 577-местния парламент, предаде Франс прес, като се позова на първите оценки на резултатите от вота.

Социалистическата партия и нейните съюзници от партията на Зелените според първите оценки на социологическия институт Се Ес А получават около 40 процента срещу около 35 процента за партията на бившия президент Никола Саркози - Съюз за народно движение.

Радикалната левица Ляв фронт, която не е договорила споразумение със социалистите за евентуалното управление на страната, получава засега 7 процента.

Национален фронт, крайната десница на Марин льо Пен, има засега 13,7 процента.

Изразено в места в 577-местния парламент това ще рече, че социалистите печелят между 275 и 315 места, посочват ДПА и Франс прес. Зелените получават между 12 и 18 места, допълва Франс прес.

Според Ройтерс местата на социалистите и техните съюзници са между 283 и 329.

Консерваторите ще получат вероятно между 210 и 263 места, посочва Ройтерс. Според ДПА и Франс прес те ще получат между 230 и 270 места в парламента.

ДПА се позовава на анализ на телевизия Те Еф 1, а Ройтерс на Се Ес А.

Ройтерс съобщава също, като се основава на Се Ес А, че партията на Льо Пен засега има 3 места в парламента. За крайната десница всичко ще се решава на втория тур на изборите другата неделя, посочва Франс прес. Льо Пен не успя да повтори резултата си от първия тур на президентските избори на 22 април, когато извоюва 17,9 процента.

Абсолютното мнозинство в долната камара на законодателния орган е от 289 места, допълва Ройтерс.

Според първи оценки избирателната активност на първия тур е била рекордно ниска между 57,1 и 60 процента, съобщава в. "Фигаро". Това означава, че 40-42,9 процента от избирателите не са гласували. /БТА/