/ Thinkstock/Getty Images
Румънските власти във вторник задържаха собственик на компания за унищожаване на паразити заради пръскане със смъртоносен химикал за борба с вредители, след като трима души са загинали, а 28 други са били хоспитализирани, предава AFP.

Бебе на една седмица, тригодишно дете и майка му на 28 са починали, след като през уикенда блокът, в който са живели, е бил напръскан с пестициди.

Японският автомобилен гигант "Тойота" виновен за самоубийството на свой служител

Два блока със стотици апартаменти в западния румънски град Тимишоара са били евакуирани след като фирмата ги е напръскала с токсичния препарат.

Собственикът на компанията, извършила борбата с вредителите, се разследва за убийство, телесни повреди и трафик на токсични вещества, съобщиха от прокуратурата.

"Тестовете, които направихме, откриха следи от метални фосфиди, вероятно алуминиеви, над законовата граница, в смъртоносна доза", каза Кристина Попа от държавната ветеринарно-санитарна агенция пред репортери.

Адвокатът на собственика на компанията Калин Стайкулеску заяви, че клиентът е закупил веществото "от контакт" без разписка.
"Той знаеше, че са силни, но нямаше представа, че са токсични или смъртоносни за хората", заяви Стайкулеску пред информационна агенция Mediafax, цитиран от AFP.
Агенция "Фокус"