/ / iStock/Getty Images
Докато повечето парижани са си у дома, спазвайки мерките за изолация, които вече навлязоха в третата си седмица, Жефре Сербю и колегите му от чистотата са навън с камиона си, за да може френската столица да продължи да функционира нормално.

Макар че 30-годишният Сербю и екипът му са с маски и ръкавици, за да се предпазват от вируса, те много добре съзнават рисковете - няколко техни колеги от депото за събиране на отпадъци са показали симптоми.

"Но ето ни тук, трябва да работим. Ако не го правим, (ще плъзне) зараза", каза Сербю вчера преди зазоряване, работейки с камиона си в 17-ти район на Париж. "Така че трябва да го правим", добави той.

Епидемията от коронавируса във Франция причини смъртта на над 2300 души и заразяването на общо над 37 000 души. Правителството въведе строги ограничения за придвижването, нареждайки всички работещи, чиято работа не е от съществено значение, да си останат у дома.

Персоналът, обслужващ 130-те камиона за сметосъбиране в Париж, се смята за такъв от съществено значение.

Поради вируса те работят на намален работен ден и то по два-три дни седмично вместо нормалните пет-шест. Раздадени са им средства за предпазване, а колите за сметосъбиране се дезинфекцират ежедневно, според кмета на Париж.

Марк Делсал, 54-годишен шофьор на камион за сметосъбиране, заяви, че вирусът и рисковете от заразяване тежат на работниците, докато правят дневната си обиколка.
"Сега има малко по-малко шеги между колегите работници", каза той. "Усеща се известно напрежение", добави Делсал.

Но някои неща се компенсират. Понеже ресторантите са затворени, а туристите ги няма, по тротоарите има много по-малко отпадъци за събиране.

Допреди карантината екипите по чистотата събирали по до 3000 тона отпадък дневно. Сега това количество е спаднало до 2100 тона, заяви кметството.

И ако допреди епидемията, повечето жители почти или изобщо не са обръщали внимание на сметосъбирачите, сега вирусът е накарал парижани да засвидетелстват своята признателност за работата им.

Работниците казват, че намират бележки на контейнерите за смет, на които пише "мерси".