Д-р Фаучи казваше истината за пандемията, без да се отъва под натиска на политиците
Д-р Фаучи казваше истината за пандемията, без да се отъва под натиска на политиците / getty images
Епидемиологът д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ, е в списъка на 100-те най-влиятелни хора за 2020 г. на американския седмичник "Тайм". "Когато пандемията настъпи, Фаучи беше сред първите, които пристъпиха напред с факти и само факти. Той не пести думите си и отказва да бъде подложен на натиск от политици. Той казва истината, колкото и да е трудно да я чуете, честно и с една цел - да спаси животи“, пише комикът Джими Кимъл за Фаучи.

Той добавя, че със своята смелост и непоколебимост е спечелил доверието на американците.

„Всички сме щастливи, че имаме човек с такава мъдрост, опит и почтеност, който да ни помогне да плаваме в тези бурни води“, допълва той.

Списъкът на „Тайм“ за 100-те най-влиятелни хора през 2020 г. включва още поп звездите Меган Т. Сталион, Халси и групата „Дъ Уикенд“.

Списъкът включва и личности, които са изиграли ключова роля в борбата с коронавируса в световен мащаб. Камила Рот, специалист по инфекциозни болести от Мюнхен, беше една от първите, които забелязаха, че коронавирусът се предава от асимптоматични хора. След това идва Лора Гарнър, инженер по информационни технологии, която създаде уеб панел за статистика за коронавируса на университета „Джонс Хопкинс“, и Ши Женгли, известен китайски вирусолог, който през 2015 г. е прогнозирал, че коронавирус може да се разпространи от прилепи върху хора и да предизвика хаос.

В списъка са още президентът Доналд Тръмп, председателят на Камарата на представителите, демократът Нанси Пелоси и кандидатът за президент Джо Байдън.