/ iStock/Getty Images
Филмовото и телевизионно производство в Северна Америка e заплашено да спре, след като служителите зад сцената гласуваха единодушно за стачка, предаде Асошиейтед прес. Това се случва за първи път в 128-годишната им история.

Международният алианс на служителите на театралната сцена съобщи, че близо 99 процента от регистрираните му членове, които са участвали във вота (52 706 души), са гласували в подкрепа на стачката през уикенда.

Проблемът е застоят в подписването на нови договори, които да удовлетворяват исканията за по-приемливи условия на работа на квалифицирания персонал, техниците и работниците, които са заети в стрийминг компании като Нетфликс (Netflix), Епъл (Apple) и Амазон (Amazon). Служителите искат по-добро заплащане, разумни паузи за почивка между снимките, безопасни условия на работа и гарантирани почивки за хранене.
 
"Надявам се, че студиата ще се запознаят с исканията на членовете ни и ще ги разберат", каза президентът на алианса Матю Льоб в комюнике. "Топката е в тяхното поле. Ако искат да избегнат стачка, те ще се върнат на масата за преговори и ще ни предложат приемливо предложение", допълни той.

Последният тригодишен договор изтече през юли, което доведе до четиримесечни преговори с алианса на кино- и телевизионните продуценти - групата, която представлява студиата и стрийминг платформите.

На 20 септември обаче преговорите бяха прекратени, припомня АП.
 
Льоб каза, че целта му е да се постигне споразумениe, а не да спори. Той подчерта обаче, че гласуването е било за качеството на живота, здравето и безопасността на хората, които работят във филмовата и телевизионната индустрия.

Алиансът на кино и телевизионните продуценти също обяви, че се стреми да постигане споразумение, което ще позволи на индустрията да продължи да работи, особено сега, когато тя се възстановява от икономическите последици на пандемията.

Много известни имена от Холивуд изразиха публично подкрепата си за исканията на служителите.
 
БТА