/ Снимка: Дарик, архив
Словашки депутат за пръв път беше лишен от мястото му парламента, след като беше окончателно осъден заради подбуждащо омраза расистко изказване, предаде ДПА.

Върховният съд в Братислава се произнесе срещу крайнодесния депутат екстремист Милан Мазурек и с това сложи край на съдебна процедура, която е в ход от 2017 г.

Мазурек е член на парламента от 2016 г. от листата на крайнодясната Котлеба-Народна партия "Наша Словакия". Той беше осъден да плати глоба от 10 000 евро за последователно унизяващо отношение към ромската общност.

Законът предвижда словашките депутати автоматично да губят мястото си в законодателния орган, ако бъдат осъдени за умишлено престъпление.

Обвиняват в плагиатство новата чешка министърка на правосъдието

В радиопредаване през 2016 г. Мазурек заклейми "циганския терор срещу почтени хора" и нарече членове на ромската общност паразити.

"Те не правят нищо за народа ни и нямат никакъв принос към държавния бюджет или културата ни, а вместо това водят антисоциален живот и пресушават нашата система за социално подпомагане", каза тогава Мазурек.

През 2018 г. той беше осъден на глоба от 5000 евро. Мазурек обаче обжалва присъдата, която неговата партия нарече "политизирано правосъдие".

Върховният съд, който е последна инстанция, не само потвърди, но и увеличи присъдата.

Откакто стана депутат, Мазурек многократно поставя на изпитание съдебната система. Освен другите си изказвания, във Фейсбук той отрече и Холокоста.

Други депутати от Котлеба също многократно са правили расистки и антисемитски изказвания и открито са пропагандирали нацизма, но предишни дела завършваха без осъдителни присъди.
Съдебна процедура за забрана на Котлеба беше прекратена, добавя ДПА.
БТА