/ / iStock/Getty Images
От днес жителите на Словакия могат да пътуват до Чехия, Унгария, Полша, Австрия, Германия, Швейцария, Хърватия и Словения, където да остават до две денонощия, без да трябва да представят при завръщането си справки от тест за новия коронавирус и да остават впоследствие под карантина. Необходимо е обаче да представят документ, че престоят им не е продължил повече от 48 часа, съобщи словашката информационна агенция ТАСР, цитирана от ТАСС.

При същите условия унгарците ще могат да пътуват до Чехия, а скоро се очаква да бъдат разрешени и на чехите такива кратки пътувания до Австрия и Германия, информира Чешката телевизия.

Влизането на туристи в Словакия обаче остава забранено засега.

Словашкото правителство смята, че режимът за безпрепятствено движение между страните от Шенгенското пространство може да бъде възстановен до месец и половина, ако не се влоши епидемиологичната ситуация в държавите от ЕС.

От появата на коронавируса в Словакия, за която бе съобщено на 6 март, броят на заразените в страната достигна 1513. От тях 1322 са се възстановили, а 28 са починали.

До момента за коронавируса са тествани 160 523 жители на Словакия, чието население е близо 5,4 милиона души.
БТА