/ iStock/Getty Images
Следваща цел на гръцката дипломация е подписване на споразумение за взаимно отбранително сътрудничество със САЩ. Очаква се петгодишната спогодба да бъде подписана на 14 октомври във Вашингтон от външния министър на Гърция Никос Дендиас в рамките на посещението му и срещата му с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Атина иска да запази баланс в отношенията си с Вашингтон, след като подписа в Париж споразумение с Франция.

По-рано тази седмица Гърция сключи стратегическо споразумение с Франция, което предвижда закупуването на три свръхмодерни френски фрегати и съдържа клауза за взаимна военна помощ между двете държави в случай на агресия от трета страна.

По думите на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис спогодбата с Париж не се противопоставя на отношенията Гърция-САЩ. "При добро стечение на обстоятелствата в следващите седмици Гърция ще подпише петгодишно споразумение със САЩ, потвъждавайки по този начин доброто ни сътрудничество в сектора на отбраната и външната политика",посочи Мицоктакис след срещата с френския президент Еманюел Макрон.

Окончателният текст на споразумението между Гърция и САЩ е в процес на преговори, пише гръцкия в. "Та неа" като се отбелязва още, че Гърция ще цели получаване на политическо изявление от страна на САЩ, че Вашингтон подкрепя Атина в Източното Средиземноморие.
БТА