Премиерът на Унгария Виктор Орбан бе ваксиниран днес срещу COVID-19 с ваксината на китайската компания "Синофарм", предаде Ройтерс, като се позова на официалната страница във Фейсбук на унгарския лидер. Вчера това направи публично със същата ваксина и президентът на страната Янош Адер. Китайският препарат не е одобрен от медицинския регулатор на ЕС - Европейската агенция по лекарствата ЕМА.
 

Унгария стана в сряда първата страна от Европейския съюз, която започна да ваксинира населението си с китайската ваксина срещу коронавируса, като в същото време в страната се правят ваксинации и с руската ваксина "Спутник V", въпреки че ЕС не е дал разрешение за употребата на нито една от двете ваксини, отбелязва Ройтерс.

"Ваксиниран", написа Орбан в страницата си във Фейсбук, в която публикува и снимки как му поставят ваксината.

Орбан предупреди в петък, че е възможно затягане на карантинните правила в Унгария, тъй като дневният брой на заразените с коронавирус достигна най-високата си стойност досега през тази година и се очертава опасност от претоварване на унгарските болници през следващите две седмици.

Китайска ваксина си сложи президентът на Унгария

Стотици хора се събраха днес на площад в унгарската столица Будапеща, за да протестират срещу карантинните мерки.

В Унгария ваксинации се правят руската ваксина срещу коронавирус, с китайската ваксина, а също така и с ваксините на компаниите "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "Астра Зенека", отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Още за ваксините - по-долу:


Една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19 намалява предаването на вируса

Ваксината в една доза на JOHNSON & JOHNSON е ефективна и безопасна

Индийският Батман e световният крал на COVID ваксините