/ iStock/Getty Images
Коронавирусните инфекции отново рязко се увеличават в северната италианска област, където пандемията най-напред стъпи в Европа, подновявайки натиска върху болниците и здравните работници.

В болницата "Сан Паоло" в Милано в края на миналата седмица отново беше отворено отделение за пациенти с Ковид-19, оборудвано с апарати за дишане - признак, че градът и област Ломбардия, в която се намира той, навлизат в нов извънреден етап от пандемията. Областта беше най-тежко засегнатият район в Италия през пролетта, когато Италия седмици наред съобщаваше за най-големия брой свързани с вируса смъртни случаи в света, преди да бъде задмината от Съединените щати. За медицинския персонал в Ломбардия, който се бореше с вируса първия път, отдавна предсказваното ново разпространение настъпи твърде скоро.

"Трябва да кажа, че от психологическа гледна точка още не съм се възстановила", заяви медицинската сестра Кристина Сетембрезе, имайки предвид периода през март и април, когато в областта бяха регистрирани една трета от потвърдените случаи на коронавирус в Италия и почти половината от починалите от Ковид-19 в страната.

"През последните пет дни виждам много хора, които са приети в болница и имат нужда от дихателна помощ", каза Сетембрезе. "Отново преживявам кошмара, а разликата е, че вирусът не е толкова смъртоносен."

Месеци след като смекчи една от най-строгите карантини в света, Италия вчера регистрира най-големия си брой нови случаи - 7332, надминавайки предишното най-високо ниво от 6557 случая, отчетено по време на най-смъртоносния етап от разпространението на вируса през март.

Ломбардия отново води в страната по брой случаи, което напомня за мъчителните пролетни месеци, когато сирените на линейките пронизваха тишината в притихналите градове.
Италианското правителство много иска да избегне нова национална карантина, за да защити икономиката на страната, но не изключва възможността да затвори градове или провинции.

Големият брой случаи напоследък отчасти се дължи на увеличаването на тестването, а много от хората, дали положителна проба, не проявяват симптоми. Засега дневният брой смъртни случаи от Ковид-19 в Италия остава доста под високото ниво през пролетта и се движи около 40 през последните дни. За сравнение в края на март за един ден бяха съобщени цели 969 смъртни случая.

В отговор на сегашното разпространение на вируса правителството на премиера Джузепе Конте затегна ограниченията в страната два пъти за една седмица. От днес на италианците е забранено да практикуват любителски групови спортове, баровете и ресторантите трябва да спазват полицейски час в полунощ и се забраняват частните празненства на обществени места. От миналата седмица маските са задължителни на открито.

Но сред лекарите нараства тревогата, че Италия е пропиляла това, което е постигнала през 10-седмичната си карантина, и не е действала достатъчно бързо, за да възобнови ограниченията. Продължава да съществува безпокойство, че нарастващият натиск върху болниците ще наложи отлагане на планираните операции и изследвания, създавайки успоредна извънредна ситуация в здравеопазването, както се случи през пролетта.

Италия не е единствената европейска страна, в която има ново увеличение на потвърдените случаи на вируса. Френският президент Еманюел Макрон обяви вчера, че 18 милиона души, живеещи в девет региона на Франция, включително в Париж, ще трябва да спазват полицейски час от събота до 1 декември с цел да се ограничат новите заразявания.
Макрон също така отново въведе националното здравно извънредно положение, което приключи преди три месеца.

Франция има общо 798 000 потвърдени заразявания и почти 33 000 смъртни случая, а пациентите с Ковид-19 заемат една трета от леглата в интензивните отделения в страната.
"Няма да ходим на ресторанти след 9 ч. вечерта, няма да се виждаме с приятели, няма да празнуваме, защото така ще се справим с вируса", каза Макрон в интервю по телевизията.
Този път Италия засега се представя по-добре от своите съседи. Случаите на коронавирус на всеки 100 000 жители се удвоиха през последните две седмици до почти 87 - доста по-ниско ниво в сравнение със страни като Белгия, Нидерландия, Франция, Испания и Великобритания, в които има между около 300 и 500 случая на 100 000 души. Тези страни също започнаха да налагат нови ограничения.

Този път Милано е най-тежко засегнат - в града са половината от ежедневните случаи в Ломбардия, които рязко се увеличиха до над 1800 вчера. Бергамо, който беше най-тежко засегнат миналия път и се запечата в колективната памет с кадрите на военни камиони, превозващи умрелите до крематориуми, имаше едва 46 случая.

Новото рязко разпространение на вируса в момент, когато времето застудява, засега най-вече се свързва с почивките - както в родината, така и в чужбина, след като италианците се трупаха по плажовете и пълнеха островите през лятото, когато режимът беше забележително разхлабен.

"Карантината е съкровище, което заедно натрупахме с големи усилия и големи жертви. Има опасност да загубим резултатите от едно лято, което в определени отношения беше доста безразсъдно", заяви за Асошиейтед прес директорът на отделението по заразни болести в миланската болница "Луиджи Сако" Масимо Гали. "Цялата страна действаше все едно заразяванията никога не са съществували и вече не са сред нас."

Неговата болница е на предните линии в пандемията, но той отказа да каже колко легла са заети от пациенти с коронавирус.

Д-р Анна Карла Поци - семеен лекар в предградие на Милано, изрази опасение, че умората отслабва отговора на обществото към възраждането на вируса. Това създава ситуация като тази през януари и февруари, когато вирусът се разпространяваше незабелязано в Италия и нищо не се правеше, каза тя.

Поци вижда как собствените й пациенти действат учудващо небрежно: някои не се съобразяват с указанията да идват в кабинета й само с предварително записан час. Гимназистка се обадила във вторник на лекарката, за да й поиска медицинско удостоверение да се върне на училище, като казала, че е прекарала една седмица у дома, докато се е възстановявала от грипоподобни симптоми.

"Чудесно, че се чувстваш по-добре", казала Поци на ученичката и добавила, че момичето все пак е необходимо да бъде тествано за вируса, преди да може да се върне в клас.
Лекарката била приятно изненадана, че могла да запише пациентката за тестване на следващия ден - нещо нечувано през зимата и пролетта.

Тестването допринася за това Италия да стои на върха на кривата. Вчера най-малко 100 коли се бяха наредили да чакат за тестване по желание на място в болницата "Свети Павел", където работи Сетембрезе.

Д-р Гуидо Маринони, който ръководи асоциацията на общопрактикуващите лекари в Бергамо, където за един месец починаха 6000 души, каза, че хората в провинцията са достатъчно уплашени от случилото се през пролетта, за да продължат да спазват правилата. Това обаче може да не е така в други части на Ломбардия или страната.

"Шест хиляди за един месец. Знаете ли колко загинали е имало през петте години, в които Милано е бил бомбардиран по време на Втората световна война? Две хиляди - и това се е смятало за много", каза д-р Маринони. "Това, което буди тревога в други области, е нощният живот - хората, които се събират в баровете и се веселят. Това е много опасно."
БТА