Падна кръстът от купола на катедралата в Загреб, най-пострадал е родилен дом
Земетресение с магнитуд 5,3 разтърси района около хърватската столица Загреб, регистрира Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC), предаде РИА. Гледката на опустошения град е като след бомбардировка. Има ранени хора, сред които 15-годишно дете, което е в критично състояние. За радост първоначалната информация, че детето е загинало, беше опровергана. Една възрастна жена също е в тежко състояние. Майките от родилния дом в града излязоха на улицата с бебетата си.
Това е най-силното земетресение в страната за последните 140 години.

Трусът е регистриран в 05:24 координирано универсално време (UTC). Епицентърът е бил на седем километра от Загреб, на дълбочина 10 километра.

Земетресение разтърси Гърция
 
"Има пропукани стени по жилищата и сградите във Върбик и Драшковичевой. На места има пропаднали покриви. На места има заклещени хора", съобщават от противопожарната служба в хърватската столица.

Тази сутрин започна извънредно заседание на държавното ръководство. В срещата участват президентът Зоран Миланович, председателят на парламента Гордан Яндрокович, премиерът Андрей Пленкович, вицепремиерът Дамир Кърстевич и кметът на Загреб Милан Бандич.
Сериозни щети има върху сградата на "Петрова болница", както и в очната клиника. Има и ранени.
Вътрешният министър Божинович призова хората, които са излезли пред сградите, да бъдат на разстояние от тях, за да не пострадат.
Най-голямата катедрала в Загреб е със сериозни щети, множество комини са рухнали върху тротоарите, по улиците има множество отломки от сгради - тухли и керемиди, а прозорците на много сгради са разрушени.
"И аз, и съпругата ми, и нашите близки в Копривница сме добре. Имаше земетресение рано сутринта - силно, но кратко, за около десетина секунди. Аз помислих в началото, че сънувам. Разбрах, че не сънувам от афтършока. Доста разтресе къщата на два етажа, при все, че Копривница е на 80 км. северно от Загреб. Hrvatska radiotelevizija съобщава за една жертва досега (15 годишно дете) и сериозни материални щети по сградите - падали са комини, части от фасади. По непотвърдена информация най-сериозни са щетите върху болницата за майки с деца в Загреб. Родилките са грабнали бебетата си, стоят на улицата и отказват да се върнат в сградата на болницата. Епицентърът е на около седем километра северно от Загреб, магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер и дълбочина около 10 км. Много неприятно знамение за всички е, че е паднал кръстът от купола на Загребачката катедрала. Дано с това само да се размине", това разказа нашият сънародник Александър Станчев, който живее в Хърватия.


Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Хърватия, съобщават от МВнР. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Загреб на следните телефони: +385 1 46 46 609; +385 1 46 46 631; 385 1 46 46 640; дежурен телефон в извънработно време: +385 984 69 808



Природното бедствие идва в момент, когато Хърватия също се бори с епидемията от коронавирус и се опитва да ограничи случаите с редица мерки. Там болните вече са168, а 40 души са новозаразените.
БГНЕС