Скопие отново на протест срещу Груевски
Скопие отново на протест срещу Груевски / снимка: БГНЕС, архив

В центъра на Скопие отново се събират протестиращи срещу режима на Никола Груевски.

Демонстрантите се събраха, за да почетат паметта на убития младеж Мартин Нешковски. Разкритията за неговото брутално убийство, което е било прикрито от правителството на Груевски, стана повод за масовите протести, които заливат страната от 5 май насам.

10 юни и следващата важна дата за Македония

Начело на шествието, което започна край сградата на правителството, застанаха майката и брата на убития младеж. Протестиращите скандират „Оставка”, „Николче диктаторче” и др.

Към протестиращите се присъедини и лидерът на най-голямата опозиционна партия СДСМ Зоран Заев. По-рано днес той обеща още „бомби” (разкрития) за тоталитарните методи на управление на Груевски и неговата клика.

22-годишният Мартин Нешковски беше пребит до смърт преди четири години по време на празненства по случай изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ.

Какво драсна клечката на протеста срещу Никола Груевски

Междувременно агенция Мета.мк пише, че режимът Никола Груевски още не е дал пълен отговор на въпроса „Какво точно се е случило в Куманово?” Обществото продължава да е обременено от мистерии и очаква обяснение от компетентните институции, констатира агенцията.

При инцидент в Куманово загинаха 8 служители на Министерството на вътрешните работи, а 37 бяха ранени. От 40-та нападателите бяха убити 10 души (по други данни 14), а 28 се предадоха.

Според повечето местни наблюдатели истинската причина за нападението в Куманово е опит на Груевски да сплаши гражданите и да разиграе етническата карта. Целта му е била да предотврати масовия митинг на опозицията, който се състоя на 17 май.

Източник: БГНЕС