Разбиха група екстремисти в немската полиция
Разбиха група екстремисти в немската полиция / IStock
В германската провинция Северен Рейн – Вестфалия е извършен обиск в 34 полицейски участъци и жилища заради група екстремисти сред полицейските служители, които разпространявали дясноекстремистка пропаганда.

„Първоначално не исках да повярвам, че такова нещо е възможно”, заяви видимо загриженият вътрешен министър на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл.

На извънредна пресконференция днес в Дюселдорф той обяви, че полицията на провинцията разследва 29 полицаи, които са си разменяли дясно екстремистко съдържание на мобилните си телефони. "Този процес е срам за полицията на Северен Рейн-Вестфалия", подчерта Ройл.

Тази сутрин 200 полицейски служители в провинция Северен Рейн - Вестфалия претърсиха 34 полицейски участъци и частни жилища, вследствие на което 29 полицейски служители бяха временно отстранени от работа, съобщи ДПА.

Открити са общо 126 файла с изображения с криминално съдържание, разпространени в пет чат групи в WhatsApp. Става въпрос за расистка и неонацистка агитация. Една от тези групи съществува от 2012 г., а друга, в която са разменяни повечето файлове - от 2015 г.

Според разследващите, половината от заподозрените активно публикува снимки, а другата половина чете. Сред замесените има и лица с мигрантски произход. Повечето от замесените в даден момента са работили в един екип в полицейското управление в Мюлхайм ан дер Рур, което е част от полицейския щаб в Есен.

Ройл съобщи, че един от служителите работи сега в Държавната служба за криминално разследване, един в школата за полицаи в Северен Рейн-Вестфалия и двама в централната полицейска служба.

Вътрешният министър Ройл разпореди да се направи специална проверка за щаба на полицията в Есен. Той ще назначи и специален представител за десни екстремистки тенденции в полицията на Северен Рейн-Вестфалия. Министърът беше категоричен, че ще направи всичко по силите си, за да „отстрани тези хора от служба“, защото „десните екстремисти нямат работа в полицията в Северен Рейн-Вестфалия“.

Полицейският синдикат също реагира на инцидентите. Фактът, че има служители, които споделят дясно ксенофобско съдържание в чат групите, е немислим.