Сирийският режим трябва да остане, за да се бори с „Ислямска държава“
Сирийският режим трябва да остане, за да се бори с „Ислямска държава“ / снимка: Guliver/Getty Images

Сирийският режим трябва да остане, за да се бори с джихадистите от "Ислямска държава", макар че после той ще се нуждае от политически реформи, заяви вчера в ООН иранският президент Хасан Рохани, цитиран от АФП.

„Ако извадим сирийския режим от уравнението, терористите ще влязат в Дамаск“, предупреди Рохани в изказване на среща с група интелектуалци и журналисти в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

„Ако искаме да успеем да победим тероризма, правителството в Дамаск не може да бъде отслабено, то трябва да бъде способно да продължи борбата, трябва да остане на място“, добави иранският президент. По думите му, това „не означава, че правителството (в Дамаск) не се нуждае от реформи“ след победа над джихадистите, изтъкна Рохани, който обаче не посочи каква би била съдбата на президента Башар Асад.

Рохани посочи, че разгромяването на "Ислямска държава" не е възможно само с въздушни операции, визирайки въздушните удари на водената от САЩ коалиция срещу цели на джихадистите в Сирия.

Иранският президент изрази мнението, че позицията на Запада „малко се е променила, до някаква степен“. „Това настояване за смяна на сирийското правителство като приоритет номер едно преди борбата (срещу джихадистите) вече няма голяма подкрепа, дори на Запад“, отбеляза Рохани.

По думите на иранския президент, позициите на Москва и Техеран по Сирия са „практически съвместими“, защото и двете страни са съгласни, че приоритет е борбата с тероризма, съобщи ТАСС.

Рохани уточни, че Русия е уведомила Техеран, че иска „с нова решителност да се включи в борбата“ срещу ИД и терористите. „Руският президент Путин лично ми каза, че е взел това решение и иска да се посъветва по този въпрос“, добави иранският лидер.

Иранската агенция ИРНА съобщи, че Рохани прекъсва участието си в сесията на ООН и ще се върне в Техеран, за да участва в церемонията по посрещането на самолета с телата на иранските поклонници, загинали на 24 септември при блъсканица по време на хаджа в Саудитска Арабия.

„Президентът Рохани отмени редица планирани срещи в кулоарите на Общото събрание на ООН и ще напусне Ню Йорк в понеделник“, посочи ИРНА, цитирана от ТАСС.

Източник: БТА