Сирийски сили преследват въоръжени бунтовници в южната част на страната
Сирийски сили преследват въоръжени бунтовници в южната част на страната / снимка: Reuters, архив

Сирийски сили преследват въоръжени бунтовници в Хауран, в южната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС. Мащабната операция започнала, след като бойците атакували армейски конвой. Те успели да извадят от строя две бронемашини и пет военнотранспортни средства. Общият брой на загиналите и ранените е над 30 души.

Въоръжени сблъсъци продължават в град Хомс, който остава център на антиправителствените протести, както и в граничещата с Турция северозападна провинция Идлиб. Държавната информационна агенция САНА съобщи, че терористи са взривили участък от железопътната линия Алепо-Хама. Релсите се ремонтират. Сирийски военен източник съобщи, че генерал от запаса е бил отвлечен и убит от бунтовници в района на Хама.

Деветнайсет неидентифицирани тела са били доставени в болница в централния сирийски град Хомс, предаде ДПА, като се позова на правозащитна организация. Сирийският център за наблюдение на човешките права изрази опасения, че труповете са на цивилни, отвлечени през последните два дни в Хомс от "проправителствени главорези".

Правозащитната организация съобщи по-рано, че четирима цивилни са били убити от силите за сигурност в централния град, който е един от бастионите на протестното движение срещу режима на президента Башар ал Асад. Тя изнесе данни за най-малко 73 убити през вчерашния ден в Сирия - 27 цивилни, 34 войници и 12 дезертьори.

Междувременно близо 100 души протестираха пред посолството на Йордания в Дамаск, съобщи посланикът на Йордания, след като йорданския крал Абдула Втори призова сирийския президент Башар ал Асад да се оттегли от властта, предаде Франс прес.

"Близо 120 души протестираха пред посолството на Йордания в Дамаск и двама от тях успяха да влязат във вътрешния двор на посолството, разкъсаха и отнесоха със себе си йорданското знаме", заяви посланикът на Йордания в Дамаск Омар ал Амад за йорданските вестници "Ад Дустур" и "Ал Гад", предава БТА. Според посланика сирийските сили за сигурност не са се намесили и не са попречили на двамата протестиращи да влязат на територията на посолството.

Той припомни, че съгласно международните споразумения, отговорността за защита на посолствата и дипломатическите мисии е на приемащата страна и изтъкна, че йорданската страна спазва тези ангажименти. В интервю за Би Би Си кралят на Йордания Абдула Втори призова сирийския президент Башар ал Асад да се оттегли от поста.

"Ако бях на негово място, щях да се оттегля", заяви Абдула Втори. "Ако Башар се интересува от страната си, ще подаде оставка, но трябва да създаде необходимите условия за нова фаза в сирийския политически живот", допълни йорданският крал.

От своя страна делегация на сирийската опозиция призова Москва да настоява за оттеглянето на сирийския президент Башар Асад от власт, за да могат сирийските опозиционни сили да започнат диалог с властите, предаде Франс прес. Делегацията на Сирийския национален съвет, обединяваща главните сирийски опозиционни сили, е ръководена по време на визитата си в руската столица от Бурхан Галиун, председател на съвета и преподавател в парижката Сорбона.

"Заявихме пред нашите руски колеги, че е необходимо Русия и международната общност да дадат важен сигнал и да настояват за оставката на Асад, за да бъде възможно започване на преговори с властите", заяви Галиун след среща в Москва с руския заместник-министър на външните работи Михаил Богданов. "Ние искаме да преодолеем кризата и искаме това да стане без външна военна намеса", подчерта председателят на Сирийския национален съвет.

"Готови сме да сътрудничим с представителите на властта, които не са убивали сирийски граждани, за да намерим мирен изход от кризата", допълни той. Галиун подчерта, че преговори няма да се водят с Асад, нито с неговото семейство, чиито ръце са изцапани с кръв, предаде ИТАР-ТАСС. Председателят на Сирийския национален съвет призова Русия да координира усилията си с Арабската лига и с международната общност, за да се подготви проект на резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, предаде ИТАР-ТАСС. Проектът трябва да предвижда мерки за защита на цивилните сирийци, но без да се стига до намеса отвън, повтори Галиун.

Той подчерта, че е необходимо да се осигури достъп в Сирия на представители на медиите от целия свят, както и на наблюдатели на ООН. Ако правителството на Асад откаже подобен достъп, то това означава, че то има интерес от намеса отвън, подчерта Галиун, цитиран от ИТАР-ТАСС. Руският заместник-министър прикани всички сирийски опозиционни сили, както и властите да започнат да прилагат плана на Арабската лига за излизане от кризата, предаде ИТАР-ТАСС. Богданов подчерта, че сирийските опозиционни групи не трябва да прибягват към насилието като средство за постигане на политическите си цели и незабавно да се приобщят към работата по реализирането на плана на Арабската лига.