Сирийски изтребител се разби в източната част на страната
Сирийски изтребител се разби в източната част на страната / снимка: Reuters, архив

Изтребител на сирийските въоръжени сили се разби при тренировъчен полет тази сутрин в Източна Сирия, съобщи АФП, позовавайки се на сирийската официална информационна агенция САНА.

Сирийски военен самолет е получил техническа повреда при рутинен тренировъчен полет в източната част на страната. Машината не е била в състояние да продължи полета си и пилотът е бил принуден да катапултира. Издирването му продължава, посочи САНА, цитирайки военен източник.

Сирийските бунтовници обаче обявиха, че те са свалили изтребител МиГ, предаде АФП, като се позова на Свободната сирийска армия. Активисти публикуваха видео в YouTube с такъв самолет, който внезапно се подпалва и започва да се върти сред следи от дим, прелитайки над източната провинция Дейр аз Зур, посочва АП.

„Аллах Акбар! Изтребител МиГ беше ударен в градчето Мохасен”, крещи един от тях. Във видеото не става ясно дали изтребителят е бил ударен от бунтовнически артилерийски огън или противовъздушна ракета. „Това беше МиГ-21, свален от 14,5-милиметрово противовъздушно оръдие - най-голямото в арсенала на бунтовниците. Самолетът летеше прекалено ниско и беше в обхвата. Нямам информация дали пилотът е оцелял”, заяви опозиционен източник, цитиран от Ройтерс.

Ако изтребителят е бил свален от бунтовници, това ще бъде първата по рода си успешна атака в Сирия, посочва АФП. Това ще означава, че противниците на режима разполагат с ракети земя-въздух, отбелязва БТА.

В същото време сирийски бунтовници обявиха, че са пленили пилота на разбилия се днес в източната част на страната военен самолет, който те твърдят, че са свалили, предаде АФП. Официалната информационна агенция САНА съобщи по-рано, че пилотът е издирван.

На видеоматериал, поместен в интернет, мъж с брада и синя риза казва, че именно той е пилотът на разбилия се военен самолет. Заобиколен от трима въоръжени бунтовници, той се представя за полковник Муфид Мохамед Сулейман и твърди, че мисията му е била да бомбардира източния сирийски град Мухасан.

С рани по лицето, мъжът обяснява, че ги е получил, като паднал на камъни, след като катапултирал. „Революционерите се отнесоха добре с мен и ми оказаха първа помощ”, уверява той и нарича бунтовниците „добри хора”. Представител на опозиционните бойци уверява, че те ще третират „този затворник в съответствие с нашата религия и морал и с Женевската конвенция за затворниците”.

Продължаващото насилие в Сирия взе днес най-малко 90 жертви, съобщи опозиционна организация, цитирана от ДПА. Сирийският център за наблюдение на човешките права уточни, че най-много хора са били убити в централната провинция Хомс и в предградия на столицата Дамаск. 21 наблюдатели от мисията на ООН в Сирия напуснаха страната днес. Мандатът на екипа изтича на 20 август.

Сирийската армия влезе днес във втори квартал под контрола на бунтовниците в западната част на град Алепо, предаде АФП, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права. „Силите на режима влязоха в западната част на Сейф ал Даула с танкове и се сблъскаха с бунтовници”, съобщи опозиционната организация. Трима цивилни, включително две деца, са убити в южната провинция Дераа, люлка на въстанието срещу режима на Башар Асад.

Междувременно йорданската полиция разпръсна протест на сирийски бежанци, недоволни от условията в лагера, в който са настанени, предаде АФП, като се позова на представител на силите за сигурност.

В лагера Заатари, открит наскоро в пустинята, живеят около 6000 сирийци. Около 60 от тях влезли днес в сблъсъци с пазачите, след като се опитали да напуснат лагера и да отидат в северния йордански град Рамса, на границата със Сирия.

В Йордания в момента се намират над 150 000 сирийски бежанци, посочва АФП.