/ БГНЕС, архив
Сирийски бунтовници свалиха руски военен самолет в Северозападна Сирия, предадоха световните агенции. Русия обаче не закъсня с ответна реакция и нанесе масиран удар с високоточно оръжие в съответния район в Сирия.

Путин: Руската армия е сред най-добре въоръжените в света

Руски щурмовик Су-25 беше свален от бунтовници в Сирия, пилотът катапултира, но беше убит в бой с терористите, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"На 3 февруари при полет над зоната за деескалация "Идлиб" руски самолет Су-25 претърпя катастрофа. Пилотът успя да доложи, че е катапултирал в район, контролиран от бойците на "Джебхат ан Нусра". При бой с терористите пилотът загина", се казва в съобщението на министерството.

По предварителна информация самолетът бил свален с преносим зенитно-ракетен комплекс близо до контролирания от бунтовници град Саракеб в провинция Идлиб. Сирийски активист в района заявил пред АП, че пилотът бил застрелян, след като оказал съпротива при опит да бъде пленен, като открил огън с пистолета си.

Руският център по помирение съвместно с турската страна, отговаряща за зоната за деескалация "Идлиб", вземат мерки за връщането на тялото на убития от бойци в Сирия руски пилот, посочиха в министерството на отбраната.

Последната надежда за Сирия
 
Междувременно Русия веднага реагира и нанесе масиран удар с високоточно оръжие по района в Сирия, откъдето преносим зенитно-ракетен комплекс свали руски щурмовик Су-25. При удара бяха убити над 30 бойци на "Джебхат ан Нусра", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.
 
"По района, контролиран от терористичната групировка "Джебхат ан Нусра", откъдето беше изстреляна ракета на преносим зенитно-ракетен комплекс по руския самолет Су-25, беше нанесен масиран удар с високоточно оръжие", съобщава руското министерство. По данни, получени от прехващането на радиокомуникации, в резултат на удара са ликвидирани над 30 екстремисти.
БТА