Сирийската армия е обсадила няколко района в Сирия
Сирийската армия е обсадила няколко района в Сирия / снимка: Reuters, архив

Сирийски сили са обкръжили райони в северозападната провинция Идлиб и са предупредили, че ще нападнат квартали, за да ги прочистят от бунтовници, предаде ДПА, като се позова на опозиционери.

Десетки танкове и войници обсаждат райони близо до град Саракеб, а жителите започнаха да бягат, най-вече жените и децата, съобщи Рами Идлиби, активист в провинцията, предава БТА. По думите му силите на режима се готвят за голяма операция в Идлиб, крепост на Сирийската свободна армия.

В централната провинция Хомс армията бомбардира, казаха активисти. Тежък картечен огън се чува от района на Кусейр, на 20 км от ливанско-сирийската граница, както и в района Растан.

Междувременно стана ясно, че сирийската армия е обстрелвала мост в провинция Хомс, който е главен път за сирийските бежанци, главно ранените, които търсят убежище в Ливан, предаде Франс прес, като се позова на сирийска неправителствена организация и на сирийски активисти. Мостът се намира близо до Кусеир, в село Рабле на ливанско-сирийската граница и е над река Оронт, която извира от Ливан, прекосява северозападната част на Сирия, а после преминава в Турция, преди да се влее в Средиземно море. Над 1500 сирийци, главно жени и деца, са потърсили убежище в Ливан през последните 48 часа, за да се спасят от насилието.

Сирийската армия е обсадила няколко района в Сирия
netinfo

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган поиска от сирийските власти незабавното отваряне на хуманитарни коридори за помощи за пострадалите от насилието в тази страна, предаде ИТАР-ТАСС. "Трябва незабавно да бъдат отворени коридори за хуманитарна помощ за мирните жители на Сирия", заяви Ердоган.

В обръщение пред парламентарната група на партията си турският премиер заяви, че нападенията в Сирия в последно време са започнали да придобиват "нечовешка жестокост", предаде частната турска телевизия НТВ. "Сирийските власти продължават да демонстрират как безмилостно избиват собствения си народ. Международната общност се задоволява да наблюдава това," заяви Ердоган и дори обвини международната общност, че е станала "съучастник" на зверствата.

"Черно петно в историята ще остане не само за тираните, които извършват кръвопролитията, но и за страните, които остават само наблюдател," предупреди турският министър-председател.

Той се обърна и към сирийския президент Башар Асад, заявявайки: "На този свят не бе потърсена сметка за стореното от баща му, но рано или късно на сина Асад ще бъде потърсена сметка за това зверство. Пролятата в сирийските градове кръв няма да остане в земята". Ердоган призова за прилагане на плана на Арабската лига "без да се губи време" и подчерта, че "сирийският народ в никакъв случай не е сам".

Сирийската армия е обсадила няколко района в Сирия
netinfo

На фона на сложната обстановка в страната посланици на държавите членки в Европейския съюз ще обсъдят дали ще затворят посолствата си в Сирия с цел да се засили натискът върху Дамаск и да се сложи край на едногодишните кървави репресии срещу опозицията, предаде ДПА.

Комитетът по политически въпроси и сигурност ще обсъди въпроса за дипломатическото присъствие в Сирия, каза говорителка на шефката на дипломацията на ЕС Катрин Аштън пред репортери в Брюксел. Тя отбеляза, че ЕС разглежда възможността да предложи подкрепа на страните членки чрез делегацията си в Сирия, ако е необходимо. Срещата бе организирана дни след като лидерите на блока заплашиха отговорните за репресиите със съд. ЕС наложи освен това няколко пакета от санкции, но те не помогнаха за спиране на насилието.

Испания от своя страна може да изтегли посланика си в Сирия на фона на продължаващите военна операция срещу бунтовниците, заяви външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, цитиран от Ройтерс. Испанското посолство може да бъде затворено, каза Гарсия-Маргальо на брифинг в Мадрид. По думите му окончателното решение ще зависи от резултатите от срещата в Брюксел на високопоставени дипломати от страните членки на ЕС.

Испания ще продължи дипломатическото си присъствие в рамките на европейската делегация в Сирия, за да следи положението на испанците в зоната, да поддържа контакт с опозицията и да изпрати политическо послание, че случващото се в тази страна е неприемливо, добави министърът.

САЩ, Великобритания, Франция, Швейцария и Канада вече затвориха посолствата си в сирийската столица.

Френският премиер Франсоа Фийон призова Москва да работи заедно с Париж за намирането на изход от "сирийската трагедия", предаде Франс прес, цитирайки френското правителство. Това е станало в телефонен разговор между Фийон и руския му колега Владимир Путин. Френският премиер се обадил на Путин, за да му честити избирането му за президент.

Фийон изразил желание двете страни да работят за уреждане на кризата в Сирия, като е употребил израза "сирийска трагедия". Висш руски дипломат заяви, че политиката на Москва по отношение на случващото се в Сирия остава непроменена и призова Запада да убеди сирийската опозиция да спре да се сражава срещу режима на Башар Асад, предаде Асошиейтед прес. Заместник-външният министър Сергей Рябков заяви пред репортери, че руската страна е убедена, че опозицията трябва да бъде приканена да не използва насилие.

Германският външен министър Гидо Вестервеле изрази надежда, че Русия ще признае, че е на погрешната страна в този конфликт и че след избирането на Путин за президент ще преосмисли позицията си за Сирия.