Джамал Хашоги
Джамал Хашоги / БГНЕС
Син на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги, който беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г., каза днес, че той и братята му са простили на убийците на баща им, предаде ДПА.

"Ние, синовете на мъченика Джамал Хашоги, обявяваме, че сме простили на тези, които са убили баща ни, в името на Бог. Силно се надяваме, че всемогъщият Бог ще ни възнагради за това", написа в Туитър Салах Хашоги, който живее в Саудитска Арабия.

Този жест беше обявен към края на мюсюлманския свещен месец Рамазан.

Годеницата на Хашоги призова смъртните присъди за убийството му да не се изпълняват

През декември Саудитска Арабия съобщи, че петима души са осъдени на смърт за убийството на Хашоги след едногодишен съдебен процес, критикуван заради секретността му.

Трима други подсъдими получиха общо 24 години затвор за "прикриване на престъплението", казаха тогава саудитски прокурори.

Правните последици от изявлението на Салах Хашоги още не са известни, отбелязва Франс прес.

59-годишният саудитски журналист дисидент беше убит след влизане в консулството на родината си в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Той отишъл там, за да вземе документи и да може да се ожени за турската си годеница Хатидже Дженгиз, която го чакала отвън, припомня ДПА.

Осъдиха на смърт петима заради убийството на Хашоги

По делото имаше 11 подсъдими, като трима от тях бяха оправдани.

Саудитска Арабия многократно заяви, че смъртта на Хашоги е била резултат от непохватно извършена операция, и отрече влиятелният престолонаследник Мохамед бин Салман, смятан за де фактор управник на кралството, да е бил замесен.

Останките на Хашоги, в миналото близък на кралската фамилия, но превърнал се в силен противник на Мохамед бин Салман, така и не бяха открити.

Турски и западни разузнавателни служби казаха, че заповедта за убийството може да е дошла само от най-високо ниво в саудитското правителство.

Появиха се аудиозаписи от последните мигове на Джамал Хашоги преди убийството

Салах Хашоги по-рано каза, че има "пълно доверие" на саудитската съдебна система, като разкритикува нейните противници, които според него искат да се възползват от случая.

През април 2019 г. в. "Вашингтон пост" писа, че децата на убития журналист, включително Салах, са получили луксозни къщи за няколко милиона долара и всеки месец властите им изплащат хиляди долари. Тогава семейство Хашоги отрече информацията.

Преди месец турското правосъдие започна разследване срещу 20 души, сред които двама близки на саудитския престолонаследник. Това са бившият съветник Сауд ал Катани и някога вторият човек в разузнаването на Саудитска Арабия генерал Ахмед ал Асири, идентифицирани като поръчители на убийството.
БТА