Земетресение с магнитуд 3,6 разлюля снощи италианския остров Иския край бреговете на Неапол, предаде ДПА. Агенция Ройтерс съобщава, че град Касамикола е най-засегнат, като там са рухнали няколко сгради и местната църква. До момента информацията е за двама загинали - жена, която е починала, след като върху нея паднала мазилка от църквата, а малко по-късно спасители открили тялото на още една жена в останките на къща.
Издирват се три деца на възраст 17 месеца, на 4 и на 6 години, които вероятно са блокирани в друга срутила се къща. Италианската обществена телевизия РАИ съобщава, че има десетки ранени хора, както и блокирани под срутилите се сгради. Репортажи на италиански медии и публикации в социалните мрежи показаха хора, излезли на улиците, и сериозно повредени сгради. Трусът е причинил токов удар. Евакуирана е една болница.

земетресение остров Иския
БГНЕС

Първоначално италианският геоложки институт заяви, че земетресението е станало преди 21:00 ч. на дълбочина от 10 км и е било с магнитуд 3.6. По-късно обаче ревизира магнитуда на труса на 4,0, предаде ДПА. Асошиейтед прес съобщава, че различните агенции оценяват различно земния трус. Според американския геоложки институт силата му е била 4,3, а според европейско-средиземноморския сеизмичен център - 4,5. Всички те обаче определят епицентъра край Иския, на дълбочина 10 км.
АП припомня, че през 1883 г. в град Касамикола е станало земетресение, което е отнело живота на повече от 2000 души. Иския и съседният остров Капри са популярни туристически дестинации, известни с минералните си извори. ДПА отбелязва, че германският канцлер Ангела Меркел обикновено прекарва великденската си ваканция в Иския.

земетресение остров Иския
БГНЕС


По информация на посолството в Рим към 11 ч българско време няма данни за пострадали български граждани при земетресението с магнитуд 4-та степен по скалата на Рихтер на остров Иския, южна Италия от снощи, съобщиха от Външно министерство. 

Българското посолство е в контакт с местните власти и следи ситуацията. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурните телефони на посолството в Рим: +39 06 322 4640 и +39 06 322 4643.