/ ThinkStock/Getty Images
Силно земетресение разлюля тази нощ Багдад, като порази и граничен район с Иран, съобщиха иракски медии, цитирани от Ройтерс. Броят на пострадалите е 241 души, съобщават местните медии. Загиналите са най-малко двама.
 
Геологическата служба на Съединените американски щати съобщи, че земетресението е било с магнитуд 6 или 6,1 по скалата на Рихтер, а епицентър е бил на дълбочина 8,3 км и на разстояние 87,8 км северозападно от град Керманшах, който е обитаван от около 621 хил. души.

Януари: Шест земетресения разтресоха границата между Иран и Ирак
 
 
Мохамад Реза Амириан от местната организация на Червения полумесец твърди, че са усетени най-малко 21 вторични труса. Според него е възможно да възникнат проблеми с достъпа до питейна вода, тъй като водопроводните мрежи в редица населени места са повредени. Засега не е създадена необходимата организация за раздаване на храна и палатки.
 
Губернаторът на провинция Керманшах Хушанг Базванд съобщи за медиите, че в някои села в района е прекъснато електричеството, но като цяло ситуацията е под контрол и не е искано съдействие от съседни провинции.
 
С настъпването на утрото сведенията за броя на пострадалите постоянно се променят. По-рано иранската телевизия „Прес ТВ“ съобщи за 140 ранени, а преди това информацията беше за един загинал и 58 ранени, съобщава АФП.
 
 
Медиите в Ирак съобщават, че жителите на Багдад, провинция Киркук, Сулеймания, Дияла, Дахук, Ербил и други райони на страната също са усетили труса.
 
През ноември 2017 година опустошително земетресение от 7,3 по скалата на Рихтер отне живота на 620 души в иранската провинция Керманшах и осем в съседен Ирак.
БТА, БГНЕС