Земетресение с магнитуд 7,3 разтърси източната част на Индонезия, предадоха световните агенции, като се позоваха на американския Геофизичен институт.
 

Първоначално той бе съобщил, че магнитудът е 7,6, а Европейско-Средиземноморският център съобщи за магнитуд 7,7. В крайна сметка магнитудът бе коригиран.
 
 

Трусът е регистриран в 03:20 ч. по Гринуич, на дълбочина от 18,5 километра на около 100 километра от град Маумере. Първоначално бе съобщено за дълбочина от 76 километра.
 

Базираният в Хонолулу Център за предупреждение за цунами в Тихия океан каза, че може да има цунами по крайбрежието на зони, отстоящи в радиус от 1000 километра от епицентъра на труса, но след това отмени предупреждението и обяви, че няма риск.
 

Земетресението накара много хора в град Маумере да избягат панически от домовете си.



Вторичен трус с магнитуд 5,6 е разтърсил после град Ларантука.
  Индонезия редовно се сблъсква със земетресения и вулканични изригвания поради местоположението си в тихоокеанския „огнен пръстен“, където се срещат тектонските плочи.

Архипелагът остава белязан от земетресението от 26 декември 2004 г. с магнитуд от 9,1 по Рихтер край бреговете на Суматра, което причини гигантско цунами и доведе до смъртта на 220 000 души в региона, включително около 170 000 индонезийци.

През 2018 г. остров Ломбок и съседният остров Сумбава бяха засегнати от силно земетресение, при което загинаха над 550 души. Същата година земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер предизвика цунами, което удари Палу, на остров Сулавеси, причинявайки смъртта или изчезването на 4300 души. През януари около 100 души загинаха при земетресение с магнитуд 6,2 на остров Селебес, което събори много сгради в крайбрежния град Мамуджу
БТА