Швейцария формално избра своя президент за 2021 г.
Швейцария формално избра своя президент за 2021 г. / iStock/Getty Images
Ги Пармелан, ръководител на федералния департамент на икономиката, образованието и науката на Швейцария, беше официално избран за президент на Швейцария за 2021 година. Това беше съобщено на страницата на швейцарския парламент в Twitter. Швейцарският президент се избира за една година, след изтичане на мандата той няма право на директно преизбиране за следващата година. Годишната му заплата е фиксирана на 445 163 швейцарски франка (413 414 евро), което е повече от годишната заплата на американския президент Доналд Тръмп от 400 000 долара.
  Днес две камари на парламента гласуваха за Пармелан - националният съвет и съветът на кантоните. Това гласуване имаше формален характер, тъй като традиционно новият президент на страната е човекът, който преди това е бил вицепрезидент.

Пармелан е получил 188 гласа от 202 валидни. Игнацио Касис, ръководител на Швейцарския федерален департамент по външните работи (МВнР), ще стане вицепрезидент на Швейцария през следващата година.



Пармелан е на 61 години и е в правителството от 2016 г. До края на 2018 г. Пармелан оглавяваше федералното министерство на отбраната, гражданската защита и спорта. В началото на 2019 г. той стана шеф на Министерството на икономиката, образованието и науката.

Превод и редакция: DarikNews