/ БГНЕС
Близо половината германци смятат, че канцлерът Ангела Меркел трябва да се оттегли от властта преди следващите редовни парламентарни избори през 2021 г., сочат резултати от социологическа анкета по поръчка на германската информационна агенция ДПА.
 
Възможно ли е създаването на "широка коалиция" в Германия?

Анкетата, извършена от ЮГав и публикувана днес показва, че около 47% от участниците искат Меркел да се оттегли преди изтичането на мандата й, а 36% - да остане на власт до неговия край.
 
Подкрепата за Ангела Меркел бе по-силна веднага след парламентарните избори през октомври. Анкета на ЮГав тогава показа, че 36% от избирателите са за ранно оттегляне на канцлера, а 44% искат тя да продължи да управлява.
 
Мини бесилки с името на „мамчето Меркел“ се продават в Германия (СНИМКА)

Преговорите за коалиция между консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел и социалдемократите трябва да започнат на 7 януари. Те могат да доведат или до повторение на голямата коалиция, или до съставяне на правителство на малцинството начело с Ангела Меркел. Ако обаче преговорите се провалят, може да има предсрочни парламентарни избори през 2018 г., посочва ДПА.
БТА