„Хората на Острова са много ентусиазирани. Проучванията показват, че повече от 2/3 от тях ще се ваксинират. Първите дози са разпределени между големите болници, където ще започне ваксинацията. Жителите на старческите домове са обявени като абсолютен приоритет, защото се смята, че са най-уязвими“. Това заяви в ефира на NOVA кореспондентът на „24 часа“ в Лондон Павлина Трифонова.

Една от тези ваксини може да се прехвърля между контейнери само 4 пъти. Това създава трудности в дистрибуцията на медикамента. „Сложната схема за пренасяне на контейнерите затруднява трансферите. Възможно е това да доведе до проблеми. Контролният орган в страната оцени не само ваксината, но и методите на доставка, за да не може никой да каже, че ваксината не е качествена“, разказа Павлина Трифонова. 

Във Великобритания има строго разпределение по възрастов принцип, а не както в България по професионален признак. В групата на хората над 80 години попадат и британската кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип, които са съответно на 94 и 99 години. 

"Големият спор е как да се съобщи на хората, че те са преминали ваксинирането, тъй като тяхното здравословно състояние по принцип никога не е било публично. Въпреки това се смята за добър знак да бъде съобщено, че те са се ваксинирали, като гаранция и доказателство, че ваксината наистина е безопасна. Кралското семейство веднъж вече е правило такъв жест през 70-те години, когато е имало масово ваксиниране за детски паралич. Тогава кралицата съобщава, че нейните деца са били ваксинирани срещу детски паралич"