Щайнмайер не е оптимист за изход от украинската криза
Щайнмайер не е оптимист за изход от украинската криза / снимка: БГНЕС, архив

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че не е оптимист за излизане от кризата в Украйна и призова да се даде „нов тласък” за мирното уреждане на конфликта между украинските сили и проруските сепаратисти.

„Няма основа за оптимизъм в настоящото положение”, заяви Щайнмайер на пресконференция след среща с руския си колега Сергей Лавров. Той призова най-вече да не се изоставя споразумението от Минск, подписано на 5 септември, за примирие в Украйна.

„Макар да има основания да се каже, че най-важните задължения не бяха спазени, отказът от този документ ще бъде голяма загуба”, подчерта Щайнмайер. „Сега трябва да положим усилия, въпреки че става дума за огромни усилия, да дадем нов тласък” на преговорите за уреждане на украинския конфликт, допълни той.

„Споразуменията от Минск не са съвършени, но това е единственото нещо, което беше подкрепено от всички ключови играчи - ЕС, САЩ, страните в украинския конфликт и Русия”, каза от своя страна Лавров. „Ако сме искрени, нека спазваме тези споразумения”, призова той, подчертавайки, че „най-важната задача в момента е продължаването на прекия стабилен диалог” между Киев и проруските бунтовници.

Руският министър счита, че е трудно да се установи демаркационна линия между позициите на украинската армия и тези на бунтовниците, важно условие за установяването на окончателно примирие. „Има села, които трябва да бъдат поставени от едната или другата страна на разделителната линия. Това не е лесно..., защото има хора, които искат да живеят под защитата на батальоните от доброволци, и има други, които не искат животът им да бъде контролиран от тези батальони”, допълни Лавров.

Източник: БГНЕС