Шотландия не сложи край на 307-годишния съюз с Англия и Уелс
Шотландия не сложи край на 307-годишния съюз с Англия и Уелс / снимка: БГНЕС

Шотландия се отдалечи от перспективата да сложи край на 307-годишния съюз с Англия и Уелс и е остава част от Обединеното кралство, пише в. "Гардиън" по повод резултатите от вчерашния референдум за независимост.

Резултатите след преброяване на повечето гласове, включително в големите градове Глазгоу и Абърдийн, показват, че близо 55 процента от избирателите са отхвърлили идеята за отцепване на Шотландия от Обединеното кралство. Все пак поддръжниците на независимостта отбелязаха няколко значителни успеха, след като постигнаха победи с над 50 процента в Глазгоу, Западен Дънбартъншир и Дънди.

Привържениците на оставането в Обединеното кралство постигнаха победи в своите крепости Източен Лотиан, Оркни и Шетланд, но и в райони, които можеха да бъдат спечелени от поддръжниците на независимостта, включително Фолкърк,
Инвърклайд, Ейлиан Сиър и Клакманшир.

Въпреки това според вестника резултатите от референдума пораждат опасност от по-нататъшни смутове, като се има предвид, че депутати от Консервативната партия заплашват да се разбунтуват срещу най-новото и евентуално жизнено важно обещание на министър-председателя Дейвид Камерън бързо да разшири правомощията на шотландския парламент.

Премиерът и кралица Елизабет Втора ще се опитат да успокоят напрежението с изявления по-късно днес, посочва още "Гардиън".

След две години на ожесточени дебати за съдбата на Шотландия избирателите отидоха масово да гласуват за бъдещето на 307-годишния съюз, като в някои райони избирателната активност наближаваше 90 процента, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Окончателните резултати се очакват преди обед, но поддръжниците на оставането в Обединеното кралство бяха обхванати от радостно настроение на фона на признаците, че стотици хиляди шотландци са гласували за запазване на съюза, изтъква изданието.

Камерън се готви да обяви значително прехвърляне на правомощия на Англия след резултатите от референдума в Шотландия, посочва в. "Индипендънт".

Тази инициатива на премиера идва след обещанието за даване на повече правомощия на шотландския парламент, в случай че избирателите гласуват против независимостта.

Обещанието предизвика враждебна реакция сред консервативни депутати от Англия, които поставиха въпроса за подобно разширяване на правомощията на английските райони или дори за създаване на английски парламент.

Има информация, че в изявлението си за изхода от референдума в Шотландия Камерън вероятно ще се ангажира да даде повече правомощия на Англия, а също на Уелс и Северна Ирландия, изтъква "Индипендънт".

Глазгоу гласува в подкрепа на независимостта, но този успех не беше достатъчен, за да даде нужния тласък на кампанията за напускане на Обединеното кралство, пише в. "Хералд".

Заместник-първият министър на Шотландия Никола Стърджън призна поражението, въпреки че окончателните резултати още не са обявени. Тя каза, че е налице "истинско чувство на разочарование от това, че за малко не успяхме да постигнем гласуване с "да", отбелязва шотландското издание.

Мечтата на Алекс Салмънд - първия министър на Шотландия - за независимост беше разбита, след като Шотландия гласува за оставане в Обединеното кралство, изтъква друг шотландски вестник - "Дейли рекърд".

Източник: БТА