Маршът за независимост на Шотландия
Маршът за независимост на Шотландия / БГНЕС
Стърджън иска да бъде проведен втори референдум за независимост на Шотландия следващата година
Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън заяви, че гласуването за нейната партия в извънредните общи избори на 12 декември ще бъде вот за определяне на бъдещето на Шотландия от самите шотландци.

Стартирайки предизборната кампания на шотландските националисти, Никола Стърджън изтъкна, че общите избори на 12 декември са най-важните за цяло едно поколение и ще определят бъдещето на Шотландия.

Стърджън иска да бъде проведен втори референдум за независимост на Шотландия следващата година.

Премиерът Борис Джонсън заяви при вчерашното му посещение в Шотландия, че твърдо ще се бори за запазване на целостта на Обединеното кралство и няма да допусне такъв референдум.
ШНП бе представена с най-много депутати в предишния парламент след двете основни партии на консерваторите и лейбъристите, така че техните гласове не са за пренебрегване като коалиционен партньор.

Стърджън обаче заяви, че няма да подкрепи която и да е партия, която се противопоставя на референдума за независимост на Шотландия. Тя посочи, че Шотландия е гласувала за оставане в ЕС в референдума за Брекзит, така че сега нейната партия ще гласува „за избягване на Брекзит и бъдеще на Шотландия извън ръцете на Борис Джонсън“.