Шефът на ОССЕ: Има добри шансове за мир в Украйна
Шефът на ОССЕ: Има добри шансове за мир в Украйна / снимка: БГНЕС

Шефът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че съществуват добри шансове за постигане на мир в Украйна, където по думите му се спазва примирие в района на Мариупол, последния голям град в Източна Украйна под контрола на Киев, предаде Франс прес.

"Новината от тази сутрин е, че наблюдателите ни договориха примирие в Широкино", село на 10 км от Мариупол, " и че това примирие изглежда се спазва", заяви генералният секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер, който е на посещение във Вилнюс.

Путин: Война с Украйна е невъзможна, живейте спокойно

Според шефа на ОССЕ "ситуацията като цяло е по-добра, отколкото преди няколко седмици".

"В момента има добри шансове за мир и трябва да вложим всички възможни усилия. Винаги обаче има риск от ново избухване на напрежението" в конфликта, който е взел над 6000 жертви за една година в Източна Украйна, предупреди Дзаниер.

"Тежкото въоръжение до голяма степен е изтеглено" от фронтовата линия съгласно споразумението за прекратяване на огъня, каза той и добави, че сега трябва да се съсредоточи вниманието "върху по-лекото въоръжение, които все още широко се използват в нарушение на примирието".

Дзаниер съобщи, че броят на наблюдателите на ОССЕ в Украйна ще бъде увеличен до поне 600 в началото на лятото спрямо по-малко от 500 сега и че организацията сега набира хора с военно обучение.

Шефът на ОССЕ освен това омаловажи разполагането на около 300 американски десантчици в Западна Украйна за обучаване на украински войници за борба с проруските сепаратисти. Изпращането на парашутистите предизвика остра реакция от Москва.

"Не виждам пряка връзка между тези учения и конфликта. Лично аз не смятам, че тези тренировки могат да имат отрицателно въздействие", каза Дзаниер.

Източник: БТА