/ iStock/Getty Images
Шефът на информационната служба на афганистанското правителство беше убит по време на петъчна молитва в Кабул, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Франс прес. Агенцията отбелязва, че атентатът идва дни след като талибаните обещаха да насочат нападенията си срещу правителствени служители.
 
"За съжаление, бруталните и варварски терористи са извършили още един подъл акт и са убили афганистански патриот, който се е противопоставял на вражеската пропаганда (. . .), Дава Хан Менапал, по време на петъчна молитва" в столицата, каза говорителят на министерството Мирваис Станикзай, в съобщение до медиите в мобилното приложение УотсАп.

"Той (Менапал) бе млад човек, изправил се като планина пред вражеската пропаганда, който винаги е бил твърд поддръжник на правителството", каза говорителят на министерството Мирваис Станакзай.

Менапал е работил също като говорител на канцеларията на афганистанския президент Ашраф Гани.

Този атентат стана последният от поредица нападения, извършени от талибаните, с цел да се отслаби демократично избраното и подкрепяно от Запада афганистанско правителство, отбелязва Ройтерс.
Г
оворителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че Менапал е бил "убит при специално организирана атака от "муджахидините" (талибанските бойци) и така е бил наказан за своите деяния".

Талибаните убиха във вторник в Кабул също и окръжния управител на окръг Сайед Абад, в провинция Вардак, припомня Ройтерс.
БТА