/ БГНЕС
Севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо нарече американския държавен секретар Майк Помпео "отровното растение на американската дипломация", което вреди на усилията за рестартиране на двустранните разговори по севернокорейската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес.

Министърът изрази това мнение като протест срещу наскорошно изявление на Помпео, че Вашингтон ще запази санкциите срещу Северна Корея, докато тя се денуклеаризира.

Помпео: САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея

Дипломат номер едно на Пхенян каза, че Северна Корея е готова да разбие на пух и прах абсурдната мечта на САЩ, че санкциите ще предизвикат промяна в страната.

Министърът допълни, че Пхенян е готов едновременно и за диалог, и за конфронтация със САЩ, отбеляза Ройтерс. "Ако САЩ се опитат да се конфронтират с нас със санкции и не се откажат от тази конфронтационна позиция, това ще бъде погрешна преценка", каза дипломатът.

КНДР призова САЩ да променят враждебната си политика

По адрес на Помпео той заяви, че той "хвърлял тъмна сянка върху двустранните разговори и че бил по-заинтересован от собствените си политически амбиции, отколкото от настоящата американска външна политика".
БТА