/ Thinkstock/Getty Images
Северна Корея заплаши да прекрати диалога със САЩ в момент, когато шефът на американската дипломация изрази нетърпение за възобновяване на преговорите, предаде Франс прес.

"Слушането на смехотворната реторика на Майк Помпейо ни отказа от всякаква надежда за диалог. Ще проправим собствения си път", каза неназован представител на севернокорейския преговорен екип за агенция КЦТА.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова членовете на международната общност да запазят решимостта си да оказват дипломатически и икономически натиск на притежаващата ядрено оръжие КНДР,у като същевременно призова Пхенян да възобнови диалога.
В неделя Северна Корея изпробва ракетни комплекси от голям калибър.

Според анализаторите Пхенян постепенно развива военния си капацитет въпреки санкциите.

Севернокорейският представител обвини Помпейо, че обижда една страна, с която неговият президент Доналд Тръмп иска да поддържа добри отношения. Той има предвид писмо на Тръмп до лидера на КНДР Ким Чен-ун, в което предлага помощта на САЩ в борбата на Северна Корея с епидемията от COVID-19.

В интервю за южнокорейската агенция Йонхап и други азиатски медии Помпейо заяви, че позицията му винаги е била в синхрон с тази на Доналд Тръмп.
"От американска страна се опитахме да придвижим тези преговори и се надяваме да успеем. Президентът Тръмп също така беше ясен: санкциите, не американските санкции, а резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, ще продължат да се прилагат", каза Помпейо.