/ iStock/Getty Images
Северна Корея както изглежда подготвя нов военен парад, който би могъл да се проведе още тази седмица, предупреди южнокорейската армия, предадоха световните агенции.

Според южнокорейски медии Северна Корея може да проведе парада в четвъртък по повод годишнината от основаването на страната или пък на 10 октомври, когато се отбелязва годишнината от основаването на Корейската трудова партия. Обикновено парадите в Северна Корея се следят с интерес, тъй като страната ги използва като повод да покаже своята военна мощ и напредъка си в оръжейните технологии.

Същевременно севернокорейските държавни медии съобщиха, че генерал, който от дълго време бе възприеман за изгряваща звезда в севернокорейските въоръжени сили и за който се твърдеше, че има важна роля в ракетната програма на страната, е бил повишен до пост в президиума на Политическото бюро на Корейската трудова партия, предаде Ройтерс. Пак Джон-чхон ще бъде и секретар на Централния комитет на партията, посочва севернокорейската агенция КЦТА.

Според анализатори издигането му се дължи отчасти на ролята му в севернокорейската програма за разработване на ракети с малък обсег. В последните години той стана генерал с четири звезди и оглави генералния щаб на армията. На важни поводи бе забелязан до Ким.

Както изглежда Пак ще замени в президиума на Корейската трудова партия И Пьон-чхол, друг влиятелен генерал изиграл важна роля в севернокорейската балистична програма.
Други промени по върховете на властта в страната включват назначаването на Им Куан-ир за началник на генералния щаб на армията. Досега той беше ръководител на севернокорейското военно разузнаване. Генерал Джан Джон-нам пък става министър на социалната сигурност.

Промените идват два месеца, след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун обвини официални представители, че са предизвикали сериозна криза заради пропуски, свързани с коронавируса. Тогава така и не бе пояснено за какви пропуски и за каква криза става дума, предвид че Северна Корея не е съобщила за нито един потвърден случай на зараза с коронавируса.
БТА