/ ThinkStock/Getty Images
Севернокорейският парламент е избрал нов формален държавен глава и нов премиер на страната, съобщи Ройтерс, като се позовава на севернокорейски държавни медии.

За председател на Президиума на Върховното народно събрание е бил избран Чхуе Рьон-хе, който замества на поста Ким Йон-нам. Формално държателят на поста е смятан за държавен глава на Северна Корея и обикновено представлява страната на дипломатически събития, въпреки че според експертите реалната власт е съсредоточена в ръцете на лидера Ким Чен-ун. Ким Йон-нам, роден през 1928 г., беше един от най-дълго задържалите се висши държавни представители и заемаше поста от 1998 г.

Безумните закони, които съществуват само в Северна Корея (ВИДЕО)

Наследникът му Чхуе в миналото е бил подложен на "превъзпитание", но през последните години изглежда, че придобива все по-голямо влияние, след като през октомври 2017 г. беше включен в могъщата партийна Централна военна комисия. Според южнокорейското разузнаване той стои зад наказанието на генерал Хван Пьон-со, някога един от най-доверените съветници на Ким Чен-ун.

Кога Северна Корея се появява на политическата карта? (СНИМКИ)

Чхуе, роден през 1950 г., беше един от най-влиятелните държавни функционери в Северна Корея като ръководител на организационния и управленски отдел на Корейската трудова партия, бил е зам.-председател на младежкия съюз на Ким Ир-сен през 80-те години, водил е младежки делегации в Китай, Русия, Япония, Либия и Гърция и лично е познавал Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун в продължение на 50 години.

Той е и един от тримата високопоставени севернокорейски представители, срещу които през декември САЩ обявиха санкции заради подозрения за нарушения на човешките права.

Странната история на Северна Корея - от партия до семейна диктатура

Северна Корея също сменя правителствения си ръководител. Досегашният премиер Пак Пон-джу беше на поста от 2013 г. и според анализ на сайта "Ен Ка Нюз" (NK News) е ръководил процеса на "радикална реформа" на икономиката, който й е позволил да оцелее при санкциите. Сред реформите беше отслабването на контрола върху държавните предприятия, даването им на по-голяма свобода на пазара и търсене на частни инвестиции.

Ким Чен-ун прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Малко е известно за приемника на Пак, Ким Дже-рьон, но позицията му ще бъде ключова за все по-интензивните усилия на Ким Чен-ун в областта на икономическото развитие.
Очаквано севернокорейската информационна агенция КЦНА съобщава, че Ким Чен-ун е бил преизбран за председател на Държавния съвет.
БТА