/ БГНЕС
Възможно е Северна Корея да подготвя ново изстрелване на балистична ракета, предупреди Южна Корея след най-мощния ядрен тест на Пхенян, който твърди, че е разработил водородна бомба, предаде Франс прес.

Северна Корея извърши нов ядрен опит, силен трус разлюля страната

След неделния опит са засечени признаци, че КНДР подготвя ново изстрелване на балистична ракета, заяви южнокорейското министерство на отбраната. Министерството не съобщи кога смята, че ще е изпитанието, но заяви, че вероятно то ще е с междуконтинентална балистична ракета, която ще бъде изстреляна в Тихия океан, за да засили допълнително натиска върху САЩ.

Какво замислят световните сили след севернокорейското ядрено изпитание?

Швейцария е готова да посредничи за решаване на севернокорейската криза, включително като домакин на преговори на министерско равнище, заяви президентката Дорис Лойтхард, цитирана от Ройтерс. Тя отбеляза, че швейцарски военни части са разположени по демаркационната линия между Южна и Северна Корея и че Швейцария има дълга традиция на неутрална дипломация. Китай и САЩ обаче ще трябва да поемат своята част от отговорността, уточни Лойтхард.

Съветът за сигурност на ООН се събира заради севернокорейския ядрен опит

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев пристигна в Сеул за руско-корейски консултации по въпроси на сигурността, предаде ТАСС. Той бе приет от президента на Южна Корея Мун Дже-ин, съобщи пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия.

Експлозията от новия ядрен опит на Северна Корея - 8 пъти по-мощна от тази в Хирошима

По-рано Съветът за сигурност на Русия съобщи, че на 5 и 6 септември Патрушев ще бъде в Токио за планирани руско-японски консултации по сигурността. Русия разкритикува реакцията на САЩ и съюзниците им на последния ядрен тест на Северна Корея и предупреди, че всякакви необмислени стъпки може да са изключително опасни, предаде Ройтерс.

Путин призова света да не се поддава на емоциите заради Северна Корея

"В настоящата ситуация е ясно, че всяка непохватна стъпка може да доведе до експлозия, политическа експлозия, военна експлозия, а не само до експлозия от ядрено изпитание", каза заместник-външният министър Сергей Рябков. "Не трябва да има място за ескалация. По-умните и по-силните трябва да проявят сдържаност", добави той.

Русия е изключително обезпокоена от положението със Северна Корея

Русия може да бъде принудена да предприеме ответни мерки от военен характер за създаване на противотежест на разгръщането на американски ракетни комплекси THAAD в Южна Корея и Япония, предупреди Рябков, цитиран от ТАСС.

Тръмп за поредния ядрен опит на Северна Корея: Пхенян ще разбере само от едно нещо

"Ако всичко това се развива с такива тревожни темпове, в някакъв момент вероятно ще стане неизбежно въпрос и за нашата реакция във военния смисъл на думата за създаване на някакви противотежести", подчерта той. Рябков отбеляза, че Русия споделя безпокойството на Китай от плановете за разполагане на ракетни комплекси THAAD в Южна Корея.

Скоро: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа

Великобритания проучва всички възможни начини за оказване на натиск на Северна Корея след последния й ядрен опит, каза говорителка на премиера Тереза Мей, като добави, че мирните дипломатически решения са за предпочитане, предаде Ройтерс.
БГНЕС