Сесията на Съвета на ООН за правата на човека призова за прекратяване на насилието в Сирия
Сесията на Съвета на ООН за правата на човека призова за прекратяване на насилието в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Представителите на международната дипломация, събрали се в Женева за сесията на Съвета на ООН за правата на човека, засилиха натиска срещу сирийския лидер Башар Асад и призоваха режима му да улесни работата на хуманитарните служители, предаде Франс прес.

"Надяваме се, че ще има положителен отговор от сирийските власти, за да можем да помогнем на всички засегнати от насилието в Сирия хора", подчерта председателката на Съвета Лора Дюпюи Ласер пред присъстващите 85 министри и висши представители на откриването на сесията на Съвета.

Властите трябва да позволят достъп на хуманитарните работници, подчерта и британският държавен министър за Югоизточна Азия, Далечния Изток, Карибския район, Централна и Южна Америка, Австралия и Тихоокеанския район в министерството на външните работи и на Общността на нациите Джеръми Браун. Той осъди насилието на режима на Асад и подчерта, че е много притеснен от насилието, извършено от антиправителствените сили. Браун припомни, че международна разследваща комисия е съставила списък на предполагаемите заподозрени за това насилие, но този списък е поверителен.

Швейцарският дипломат номер едно Дидие Буркхалтер също призова сирийските власти да позволят на хуманитарните служители и организации да стигнат до засегнатото население и да работят безпроблемно, предава БТА. Той подчерта, че Швейцария подкрепя инициативи за облекчаване на положението на хората, засегнати от насилието и по-специално предложението на Международния комитет на Червения кръст, целящо да се установи в Сирия така наречената хуманитарна пауза.

Генералният секретар на Организацията на франкофонските държави Абду Диуф, говорейки от името на 75-те страни членки, подчерта, че мисли за онези жени и деца в Сирия, чиито права са накърнени и които страдат физически. От името на арабските страни държавният министър на външните работи на Катар Халед бин Мухамад ал Атия разкритикува убийствата на цивилни и растящото насилие в Сирия.

След тези изказвания председателката на Съвета официално съобщи за искане за спешни дебати по влошаването на ситуацията в Сирия, където над 7600 души бяха убити от март 2011 г. Тази молба е внесена за вторник, 28 февруари, от Катар и се подкрепя от няколко арабски страни, ЕС и САЩ. По този повод Русия изрази пожелание този спешен дебат да не нарушава обичайната работа на Съвета.

Иран, който има статут на наблюдател в органа на ООН, внесе официално възражение срещу организирането на този спешен дебат, допълва Ройтерс.