Сесилия Саркози няма да дава обяснения пред депутатите
Сесилия Саркози няма да дава обяснения пред депутатите / Снимка: БГНЕС
Говорителят на френското президентство Давид Мартинон изключи възможността Сесилия Саркози да бъде изслушана от анкетна парламентарна комисия за ролята й в освобождаването на шестимата български медици в Либия, предаде Франс прес.

Изслушването на г-жа Саркози не е разбираемо от гледна точка на разделението на властите, тъй като тя бе личен пратеник на своя съпруг – президента Никола Саркози, отбеляза Мартинон. За сметка на това генералният секретар на президентството Клод Геан ще се яви пред бъдещата депутатска комисия, информира БТА.

Социалистическата опозиция иска Сесилия Саркози да бъде изслушана от все още несъздадената анкетна комисия, чиято цел ще бъде да изясни обстоятелствата около освобождаването на българските медици. Президентът и правителството му твърдят, че Франция не е дала нищо в замяна на освобождаването на лекаря и петте медицински сестри.

Френският държавен глава посети Либия на 25 юли – ден след освобождаването на медиците, които бяха транспортирани от Триполи в София с френския президентски самолет, придружени от Сесилия Саркози. По време на визитата на Никола Саркози в Либия бяха подписани споразумение за сътрудничество във военната област и меморандум за проект за изграждане на ядрен реактор за обезсоляване на морска вода.