Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, в източната част на този разлом
Серия от мощни трусове разтърсиха Турция. Министърът на вътрешните работи на Турция съобщи за 6 вторични труса от над 6 по скалата на Рихтер. "След първото земетресение с магнитуд 7,4 бяха регистрирани още шест силни труса с магнитуд над 6. Последният беше с магнитуд 6,4. Всички наши служби работят, подготвят се товарни самолети" за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки, заяви Сюлейман Сойлу в ефира на телевизия ТРТ.

Първият от двата труса беше най-силното земетресение в Турция след земетресението от 17 август 1999 г., в което загинаха 17 000 души, от които хиляда в Истанбул, припомня Франс прес.

Над 2000 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, предадоха световните агенции. Най-малко 2318 са жертвите в страните, пише CNN.

До момента е потвърдена смъртта на 1385 човека. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

Сирийското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс и Франс прес, потвърди смъртта на най-малко 326 човека в районите под контрола на президента Башар ал Асад. Броят на ранените там достигна 1042.

Броят на жертвите от земетресението в Турция нарасна на 912, ранени са 5383 души, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган не се ангажира да прогнозира как ще нарасне броят на загиналите с напредването на издирвателно-спасителните операции в страната.
 

Според Геологическият топографски институт на САЩ (USGS) земетресението е било с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер.

Вторичните трусове са поне 20.

БТА

Земетресението бе усетено в 04:17 ч. местно време. Той е станал на дълбочина от около 17,9 км. Епицентърът му е град Пазарджък в окръг Кахраманмараш. Трусът е бил усетен чак в Ливан, Сирия и Кипър.

Опустошителното земетресение в Турция, което взе жертви в две държави в снимки

БТА


Жертвите в Северна Сирия на катастрофалния среднощен трус в Турция са вече 592, според министерството на здравеопазването на Сирия и според спасителни екипи, предаде Франс прес.

Според данните на министерството на здравеопазването, съобщени от сирийската агенция Сана, загиналите в районите на Северна Сирия, които са под правителствен контрол, са 371, а ранените там са 1089. Според организацията "Бели каски", действаща в бунтовническите райони, в тези зони загиналите са 221, а ранените 419. Така общо броят на загиналите в Северна Сирия възлиза на близо 600.

В контролираните от бунтовници райони в северните провинции Идлиб и Алепо е потвърдена смъртта на 91 души. Над 500 човека са ранени, съобщи представител на хуманитарна организация, цитиран от ДПА.

БТА


Най-високо ниво на тревога беше обявено в Турция, след като мощно земетресение разтърси югоизточната част на страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, цитиран от ТАСС. "В страната е обявена най-високата степен на тревога. Заедно със Службата за извънредни ситуации сме изпратили спасители в регионите", подчерта той.

БТА


Турция се намира в една от най-активните сеизмични зони в света.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР.

Съединените щати са готови да предоставят помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия. Това се казва в разпространено изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, предадоха световните агенции.

САЩ са дълбоко разтревожени от съобщенията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. "Готови сме да предоставим всяка необходима помощ", заявиха от Белия дом.

Президентът (Джо Байдън) възложи на Американската агенция за международно развитие (USAID) и други партньори на федералните власти да преценят възможностите на Съединените щати да реагират с цел възможно най-голямо съдействие на пострадалите. Ще продължим внимателно да следим ситуацията в тясна координация с правителството на Турция, посочи Съливан.

Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщават сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Броени минути след основния трус са регистрирани два силни последващи трусове (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължава и в момента, информират от НИГГГ-БАН.

Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г. в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени.

Германия ще изпрати помощ в регионите, пострадали от разрушителното земетресение в Турция и Сирия, което взе стотици жертви. Това заяви федералният канцлер Олаф Шолц, предаде Франс прес.

"Следим, потресени, новините за земетресението в граничната зона между Турция и Сирия. Броят на жертвите неспирно расте. Скърбим заедно със семействата им и тръпнем в надежда за останалите затрупани. Германия, разбира се, ще изпрати помощ", увери канцлерът в Twitter.

Франция е "готова да предостави спешна помощ на населението" в Турция и Сирия, заяви в Twitter френският президент Еманюел Макрон, като изрази съпричастност към опечалените близки на загиналите.

Израел изрази готовност да окаже помощ на Анкара след силното земетресение с магнитуд 7,9 в централната част на Турция и в северозападната част на Сирия, което беше усетено и в някои части на Еврейската държава и палестинските територии.

Спасителни екипи от Нидерландия и Румъния са на път към Турция, заяви европейският комисар за реакция при кризи Янез Ленарчич в Twitter, съобщи ДПА.

Разполагането на спасителни екипи се координира от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации в Брюксел, написа Ленарчич. Той добави, че след земетресението е бил активиран т.нар. Механизъм на ЕС за гражданска защита, чрез който други страни могат да поискат спешна помощ от ЕС.
 

Любомир Мартинов/БТА