/ БГНЕС
Самолетът с тримата американци, освободени от Северна Корея, се приземи във военновъздушна база "Андрюс" край Вашингтон, предадоха световните агенции.

Тръмп
БГНЕС

Бившите затворници, придружени от държавния секретар Майк Помпейо, бяха посрещнати от американския президент Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс.

Северна Корея освободи трима американци

Президентът приветства завърналите се под огромен американски флаг, отбеляза Асошиейтед прес. Това е необикновена нощ за тези трима наистина страхотни човека. Честито завръщане в страната, заяви Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Тръмп
БГНЕС

За отношенията със Северна Корея президентът каза: "Поставяме ново начало". Тръмп благодари на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун за освобождаването на сънародниците си и отбеляза, че според него Ким иска да бъде постигнато споразумение за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. "Наистина смятам, че той иска да направи нещо", каза той.

Тръмп
БГНЕС

След приветствията на Тръмп тримата бивши затворници отпътуваха с автобус за Националния военномедицински център "Уолтър Рийд", за да се установи състоянието им и да получат евентуална медицинска помощ. Близките на тримата не присъстваха на церемонията по посрещането им.

Освобождаването на американците от корейски произход Ким Дон-чхул, Ким Хак-сон и Тони Ким беше издействано от Помпейо, който посети Пхенян и се срещна с Ким Чен-ун.

Белият дом публикува снимки от срещата между Помпейо и Ким Чен-ун (СНИМКИ)

Малко след като направиха междинно кацане на американска земя - в Аляска, за презареждане на път за Вашингтон - Държавният департамент разпространи изявление от името на освободените.

Тръмп
БГНЕС

В него те изразяват дълбоката си признателност към американското правителство, президента Тръмп, държавния секретар Помпейо и народа на САЩ за това, че са си у дома. "Благодарим на Бог, на всичките си близки и приятели, които се молиха за нас и нашето завръщане. Бог да благослови Америка, най-великата страна на света!", завършва изявлението.

Тръмп
БГНЕС

Освобождаването на тримата американци става преди чаканата с голям интерес историческа среща между Тръмп и Ким. Очаква се тя да се състои в края на май или началото на юни, вероятно в Сингапур, както каза представител на американската администрация.
БТА