/ Снимка: Дарик, архив
Той получи седем доживотни присъди затвор
Кипърски армейски капитан получи седем доживотни присъди затвор, след като се призна за виновен за убийствата на седем чужденки, с които се е свързал в сайтове за запознанства, предаде Ройтерс.

Сред предполагаемите жертви са и две момичета - на 6 и на 8 години, които са дъщери на изчезналите.

Откриха седма жертва на серийния убиец в Кипър

Случаят, който се характеризира с най-големите жестокости в мирновременния живот, предизвика гняв и ужас на острова, където сериозните престъпления са сравнително редки, и стана причина за оставката на министъра на правосъдието и отстраняване от длъжност на директора на полицията.

35-годишният Никос Метаксас се призна за виновен по 12 обвинения, свързани с предумишлено убийство, и отвличане на седемте жертви - от Филипините, Румъния и Непал - в периода от септември 2016 до юли 2018 г.

Присъдата, произнесена от наказателния съд, е най-строгата в кипърската правосъдна система. Метаксас бе доведен в съда в Никозия при строги мерки за сигурност и облечен в защитна жилетка.

В Кипър откриха нова жертва на серийния убиец

Обвиняемият се появи без адвокат и избухна в сълзи, след като бе прочетено обвинението срещу него.

"Извърших ужасяващи престъпления", каза Метаксас, като изрази съболезнования на близките на жертвите си.

Полицията съобщи, че обвиняемият, разведен и баща на две деца, се е запознавал с жертвите онлайн. Повечето от тях работели като домашни помощнички на острова и са изчезнали в периода между септември 2016 и август 2018 г.

Намериха куфар с човешки останки в Кипър, вероятно жертва на серийния убиец (СНИМКИ)

Директорът на полицията бе отстранен, а министърът на правосъдието подаде оставка след резултати от разследване, което показа, че полицията не се е отнесла достатъчно сериозно към изчезването на жертвите, защото били чужденки.

Първата жертва беше намерена в края на април в минна шахта от туристи, които правели снимки. След това бяха направени поредица от разкрития за убийствата, а последната открита жертва, шестгодишно дете, бе намерена в езеро на 12 юли.
БТА