Сценарии за участието на Турция в евентуални военни действия срещу Сирия
Сценарии за участието на Турция в евентуални военни действия срещу Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Един от най-дискутираните в момента въпроси в Анкара е каква ще бъде ролята на Турция в евентуална военна интервенция в Сирия. Дипломатически източници твърдят, че въпреки намаляващите надежди за даване на легитимност от Съвета за сигурност на ООН не се изключва вероятността Турция да участва с бойни сили в евентуална военна операция, съобщава БТА. Този вариант съвпада с изразената преди два дни от турския външен министър Ахмед Давутоглу позиция, че Турция ще участва в "доброволна коалиция". Турската армия и в момента има правомощия за действия срещу Сирия в случаите, когато съществува заплаха за страната, т.н. тезкере. Поради това тя веднага отговаря с насрещен огън срещу снарядите, изстрелвани откъм сирийска страна, както стана при ударите край Акчакале и други гранични области.

Много се дискутира въпросът за пълномощията на турската армия за евентуални удари срещу Сирия, които се гласуват от турския Меджлис. Сегашните й пълномощия изтичат на 4 октомври т.г. Близки до правителството източници изтъкват, че настоящото тезкере ще бъде достатъчно и няма да има нужда от гласуване на ново за удари срещу Сирия. Но основната опозиционна Партията на националистическото действие на Кемал Кълъчдароглу е на мнение, че трябва ново тезкере. И предлага въпросът за Сирия да бъде обсъден на специално заседание на парламента. За тази цел обаче депутатите ще трябва да прекъснат ваканцията си, а председателят на Великото народно събрание да свика заседание. На този етап правителството не подготвя предложение за ново тезкере на армията, тъй като не е известно какви стъпки ще бъдат предприети спрямо Сирия, подчертават запознати с темата източници.

Позицията на НАТО също е много важен фактор и се следи с изключително внимание. Но засега Анкара няма намерение да настоява за извънредно заседание на държавите членки на алианса във връзка със сирийската криза, казаха източниците.

Австралия, следващият председател на Съвета за сигурност на ООН, заяви, че подкрепя евентуална ответна акция срещу Сирия заради употребата на химически оръжия, дори световната организация да не се споразумее за такава акция, предаде Ройтерс. Австралия, близък съюзник на САЩ, поема ротационното председателство на Съвета за сигурност на 1 септември - роля, която изисква от нея да подпомага страните членки да постигат съгласие. Но външният министър Боб Кар заяви, че ако се докаже употребата на химически оръжия срещу цивилни от сирийския режим, светът има пълното основание да реагира, дори ООН да не стигне до съгласие. "Нашето предпочитание и предпочитанието на всички е за отговор под егидата на ООН. Но ако това се окаже невъзможно, ужасът едно правителство да използва химическо оръжие срещу народа си и въобще използването на химически оръжия при каквито и да е обстоятелства, оправдава предприемането на действия", заяви Боб Кар пред журналисти.

Междувременно Барак Обама е позвънил отново на британския премиер Дейвид Камерън в рамките на интензивните международни консултации, които американският президент и неговите най-високопоставени служители водят през последните дни с чуждестранни лидери по въпроса как да се реагира на химическите нападения срещу цивилни в Сирия, предаде Ройтерс. След атаката на 21 август Обама и негови служители са говорили най-малко 88 пъти по телефона с ръководители в чужбина, съобщи Белият дом. В последните часове перспективата за военна намеса, начело със САЩ, става все по-реална, като Вашингтон и Франция вече обявиха, че са готови за удар. Британският премиер Камерън е свикал за днес заседание на съвета за национална сигурност на кралството, на което се очаква ръководителите на специалните служби и на министерството на отбраната да изложат сценарий за атаките срещу режима на Башар Асад. В четвъртък британският парламент се събира на извънредно заседание, за да гласува правителствено предложение за британския отговор на химическото нападение в Сирия.

Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг отмени насрочено за днес и утре посещение в Швеция заради ситуацията в Сирия, съобщи шведският му колега Карл Билд в Туитър. Говорителят на Белия дом Джей Карни отново подчерта на редовния брифинг, че опциите, които се обсъждат, не се отнасят до смяна на режима в Сирия, нито имат за цел да се повлияе на хода на гражданската война. "Ако позволим употребата на химически оръжия да отмине без отговор, това би било заплаха за глобалната и националната сигурност", обясни Карни.

Международната общност не трябва да допусне чуждестранна интервенция в Сирия, тъй като външна намеса ще доведе до "разрушителна" война, предупреди президентът на Венецуела Николас Мадуро, който е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад, предаде Асошиейтед прес. Мадуро направи коментара, докато посещаваше руски военен кораб във венецуелския пристанищен град Гуайра. Той каза, че твърденията за употреба на химически оръжия от Сирия "му миришат" на причините, представени от Вашингтон за нахлуването в Ирак през 2003 г., а именно, че иракчаните притежават оръжия за масово поразяване.