Сблъсъци избухнаха в Харков, проруски сили набират доброволци
Сблъсъци избухнаха в Харков, проруски сили набират доброволци / снимка: БГНЕС, архив

Сблъсъци избухнаха в източния украински град Харков. В конфронтацията участваха поддръжници на федерализация на Украйна и демонстранти, които се обявиха за запазване на единството на страната.

Няколко души са пострадали при физическата разправа между двете групи, информират местни издания. Очевидци съобщават и за изстрели.

Новината от Харков идва след съобщенията за въоръжено съприкосновение между украинските сили за сигурност и въоръжени проруски активисти в град Славянск. Най-малко един служител на силовите органи е убит, а още петима са ранени.

По-рано украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков обяви, че е в ход „антитерористична операция” срещу протестиращите, които превзеха сградата на милицията в града, съобщи Нова телевизия. В последните седмици бяха окупирани административни сгради и в други градове, като Донецк и Луганск. Демонстрантите обявиха и създаването на т.нар. Донецка република, като заявиха, че ще проведат референдум за съдбата на източните украински региони, където живее предимно с рускоезично население.

На фона на изострящата се ситуация в Източна Украйна се увеличават призивите към Русия да не се намесва в конфликта. Предупреждение към Москва да непредприема военни действия срещу Украйна отправиха от Белия дом, а генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да спре действията за дестабилизиране на съседната страна. За това настоя и Европейският съюз. Брюксел призова обаче и украинските власти да проявяват сдържаност в хода на операциите за възстановяване на реда.

Междувременно украински медии съобщиха, че сепаратистите в Източна Украйна са започнали да набират доброволци в Донецк, Славянск и в други населени места. В град Запорожие пък обявиха мобилизация на „отрядите за народна самоотбрана”. В същото време главният прокурор на Донецка област призова местните жители да не влизат в стълкновения с органите на реда, да се откажат от сепаратизма и да подкрепят единството на страната.

Източник: NovaNews.bg