/ ThinkStock/Getty Images
Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана
94722
Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана
  • Саудитска Арабия променя имиджа: Жените сядат зад волана
Саудитска Арабия ще позволи на жените да шофират. Решението беше оповестено едновременно по саудитската държавна телевизия и по време медийно събитие в столицата на Съединените щати - един от най-близките съюзници на кралството.
 
Вашингтон приветства промяната във втората по големина арабска държава, превърнала се в глобален символ на подтисничеството над жените. Активистите, борили се за отмяна на ограничението години наред, намериха поддръжник в лицето на сина на краля - принц Мохамед бин Салман, който иска да трансформира икономиката, обществото и глобалния образ на Саудитска Арабия.
 
Саудитският крал разреши на жените да шофират

Указът на крал Салман ще влезе в сила едва от юни 2018 г., тъй като, според управляващите, е нужно време за обучение както на дамите шофьори, така и на мъжете, които ще трябва да се съобразяват с присъствието на "нежния" пол на пътя.
 
Обявяването на декрета едновременно и в американската столица не е случайно. Съединените щати са стратегически съюзник на Саудитска Арабия. Вашингтон рядко критикува открито партньора си, но в САЩ се чуват упреци, че забраната е политика, споделяна само от Ислямска държава и талибаните. Очевидно кралството би искало да промени имиджа си. Подписването на указа бе огласено и в ООН от постоянния представител на арабската страна Абдула ал Муалими.
 
"Може би ще сте заинтересовани да разберете, че преди няколко минути в Саудитска Арабия беше издаден кралски указ, даващ на жените правото да шофират. Това е исторически ден за саудитското общество - за мъжете и за жените. Сега можем да кажем "най-накрая", съобщи постоянният представител на арабската страна в ООН Абдула ал Муалими.
 
Американският президент Доналд Тръмп, чието първо международно посещение беше в Саудитска Арабия, нарече вдигането на забраната "положителна стъпка". Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че САЩ са доволни да чуят за решението.
 
"Ако саудитските жени вече могат да шофират, ние в Съединените щати със сигурност приветстваме това. Мисля, че е важна стъпка в правилната посока за тази държава", обяви той.
 
Историческо решение за жените в Саудитска Арабия

В отговор на въпрос от американски репортер дали Саудитска Арабия не трябва да направи още много по отношение на правата на жените, Науърт посочи, че току-що е научила новината и към момента администрацията е удовлетворена от предприетите стъпки.
 
Саудитска Арабия, където се намират светите места на исляма, е абсолютна монархия, управлявана от шериата. Аргументите за забраната, въведена през 1990 г. са многобройни, дори че шофирането уврежда яйчниците.
 
Част от жените в кралството не се подчиниха. Някои бяха задържани и наказани. През 2011 г. Манал ал-Шариф публикува в YouTube видео, в което шофира, и казва, че страната трябва да се промени.
 
"Ще намериш жена с докторска степен, преподавател в университет и тя не знае как да управлява автомобил. Искаме да променим държавата. Най-малкото, ако има спешен случай, жената какво ще прави", пита тя.
 
Тогава Манал ал-Шариф беше арестувана, след което написа книга за преживяното. Сега живее в Австралия. Тя приветства вдигането на забраната, но заяви, че следващата кампания трябва да е за премахване на закона за настойничеството на мъжете над съпругите и сестрите им.
 
Жените в Саудитска Арабия не могат да сключват брак, да пътуват, да отварят банкова сметка, да кандидатстват за лични документи, да започнат работа или да посетят лекар без разрешение от своя мъж настойник.
 
С малки изключения, те не могат да се срещат или общуват с представители на другия пол, ако не са техни роднини. В съда свидетелството на един мъж е равно на това на две жени. Дъщерите наследяват половината от определеното за братята им. Наред с това жените в кралството се подчиняват на строги правила за обличане и не могат да се хранят в заведения без отделно помещение за семейства.