/ Gulliver/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео при обиколката си в европейските страни идната седмица ще ги призове да се откажат от подкрепата за проекта „Турски поток”, съобщи високопоставен служител на Държавния департамент.

Путин се надява „Турски поток“ да заработи до края на годината

Помпео ще посети Унгария, Словакия, Полша, Белгия и Исландия в периода от 11-ти до 15-ти февруари.

„В Унгария ще продължим да настояваме за диверсификация на енергодоставките в Централна Европа. Държавният секретар ще призове Унгария към по-активно участие в завършване проекта на (хърватския) остров Кърк за внос на втечнен газ и строителство на тръбопровод. Той също така ще настоява Унгария да се откаже от подкрепата за „Турски поток”, обясни служителят.

Руският посланик: България остава в плановете на Русия за маршрута на "Турски поток"

Освен това Помпео ще призове Унгария „да прекрати блокирането на взаимодействието между НАТО и Украйна”.

Служителят на Държавния департамен анонсира и активизиране усилията на Вашингтон като противовес на влиянието на Русия и Китай. „Опитваме се да засилим навсякъде в Централна Европа нашата дипломатическа, търговска, военна и културна ангажираност. Нашата позиция е, че това е назряло и е необходимо. Последните десетина години имаше недостиг на активно американско участие в Централна Европа, това доведе до появата на вакууми, които Китай и Русия с радост запълниха”, посочи дипломатът.
БГНЕС